Co zrobić ze zużytym olejem?

Zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych, właściwie nie ma dnia, żebyśmy nie sięgali po tłuszcze roślinne. Oleje, na czele z rzepakowym, słonecznikowym i oliwą z oliwek wykorzystujemy do przygotowywania wielu potraw na ciepło oraz na zimno. W barach, bistro, restauracjach zużycie oleju jest oczywiście zdecydowanie większe. Tak czy inaczej, wszyscy powinniśmy wiedzieć co zrobić ze zużytym olejem, zwłaszcza z tym, który poddawaliśmy obróbce termicznej (smażyliśmy, piekliśmy). Odpowiednia utylizacja oleju spożywczego okazuje się być bardzo istotną kwestią. Wobec tego, gdzie wylewać/wyrzucać zużyty olej roślinny? Czy prowadząc lokal warto skorzystać z możliwości odbioru zużytego oleju spożywczego przez wyspecjalizowane firmy zewnętrzne?

Zużyty olej roślinny

Tłuszcze roślinne to jeden z podstawowych i niezbędnych składników naszej diety. Właściwie każdego dnia sięgamy oleje w celu przygotowywania różnego rodzaju potraw. Do najpopularniejszych w naszym kraju należą olej rzepakowy, słonecznikowy oraz oliwa z oliwek. Szczególnie olej rzepakowy, zwłaszcza ten rafinowany znajduje szerokie zastosowanie. Na jego bazie możemy przyrządzać różnego rodzaju sosy na zimno, a przede wszystkim smażyć i piec, ponieważ osiąga bardzo wysoki punkt dymienia. Może więc posłużyć nawet do tzw. smażenia głębokiego – frytek, panierowanych ryb, mięs i warzyw czy też tradycyjnych słodkości – pączków i faworków. W tym celu doskonale sprawdza się też olej palmowy. Powinniśmy jednak wiedzieć co zrobić ze zużytym olejem, ponieważ po każdym takim smażeniu/pieczeniu mamy do czynienia ze zużytym olejem roślinnym, który niestety nie nadaje się do ponownego użycia. W związku z tym, konieczna jest odpowiednia utylizacja oleju spożywczego.

Utylizacja oleju spożywczego

Co zrobić ze zużytym olejem? Choć na co dzień, mało kto w ogóle myśli o czymś takim, jak utylizacja oleju spożywczego, niestety to, gdzie wylejemy/wyrzucimy zużyty olej roślinny nie jest bez znaczenia. Przede wszystkim powinniśmy oduczyć się wylewania tłuszczów roślinnych bezpośrednio do kanalizacji – zlewu czy toalety, gdyż po ostygnięciu robi się on twardy i najzwyczajniej zapycha rury. W związku z tym, najbezpieczniej zlewać zużyty olej roślinny do przeznaczonego w tym celu pojemnika – np. butelki, słoika, niewielkiego wiaderka, po czym wyrzucać do śmieci (wraz z odpadami zmieszanymi). Tak możemy postępować w domach, lecz nie w lokalach gastronomicznych, gdzie odpadu w postaci zużytego oleju roślinnego jest znacznie więcej. Co zrobić ze zużytym olejem w barze/bistro/restauracji? Najlepiej skorzystać z możliwości odbioru zużytego oleju spożywczego przez profesjonalne firmy zajmujące się utylizacją oleju spożywczego.

Odbiór zużytego oleju spożywczego

Właściwa utylizacja oleju spożywczego to obowiązek każdego właściciela lokalu gastronomicznego. Na szczęście, w dzisiejszych czasach to nic skomplikowanego. Wystarczy zamówić odbiór zużytego oleju spożywczego u profesjonalnej, wyspecjalizowanej w tej dziedzinie firmy (istnieje też możliwość wykupienia abonamentu). Tego typu przedsiębiorstwa nie tylko odbierają zużyty olej roślinny i zajmują się utylizacją oleju spożywczego zgodnie z obowiązującymi nakazami, ale też dostarczają świeży olej.