Zużytego oleju gastronomiczne, szczególnie tak, jak w lokalach gastronomicznych, w dużych ilościach, absolutnie nie wolno wylewać do kanalizacji. Mogłoby to wyrządzić poważne awarie, których naprawa jest bardzo kosztowna. Nie wolno też wyrzucać takiego odpadu do kosza na śmieci – ma to negatywny wpływ na środowisko naturalne. Wszystkie restauracje, bistra i bary w naszym kraju są więc zobowiązane oddawać przepalony tłuszcz do bezpiecznej utylizacji oleju (i w taki sposób przyczynić się do ochrony naszej planety). Gdzie oddać olej do utylizacji i czym w ogóle jest utylizacja oleju? Którą z dwóch dostępnych opcji wybrać – zawozić na własną rękę zużyty olej do punktu utylizacji oleju, a może zamawiać obiór zużytego oleju i przy okazji dostawę świeżego u jednej z wyspecjalizowanych firm?
Utylizacja oleju
Gdzie oddać olej do utylizacji? Pewne jest jedno, utylizacja oleju jest obowiązkowa dla lokali gastronomicznych, więc warto wybrać profesjonalną firmę, która zajmuje się właśnie utylizacją oleju. Odpowiedni recykling, czyli specjalistyczne oczyszczanie sprawia, że posmażalniczy olej gastronomiczny nadaje się do wykorzystania w innych gałęziach przemysłu. W taki oto sposób można zarówno przyczynić się do ochrony środowiska, wesprzeć gospodarkę, a także oszczędzić. Jednak, gdzie oddać olej do utylizacji - bezpośrednio do punktu utylizacji oleju czy jednak firmie świadczącej usługę odbioru zużytego oleju?Punkt utylizacji oleju
Gdzie oddać olej do utylizacji? Otóż, do wyboru są dwie opcje. Pierwsza z nich to dowolny, certyfikowany punkt utylizacji oleju. Jest to jak najbardziej bezpieczne, poprawne rozwiązanie, aczkolwiek wymaga pewnego zaangażowania. Trzeba bowiem samodzielnie zawozić zużyty olej gastronomiczny, składowany zwykle w dużych, a po zapełnieniu bardzo ciężkich puszkach/pojemnikach. Biorąc pod uwagę, ile czasu i wysiłku wymaga już samo prowadzenie lokalu gastronomicznego, dbanie o codzienne dostawy oraz zarządzanie kadrą – kucharzami, barmanami, kelnerami, zawożenie posmażalniczego tłuszczu do punktu utylizacji oleju to dodatkowy obowiązek. Niestety, w większości brakuje na to czasu, przez co w kuchniach lub na zapleczach zaczynają się piętrzyć kolejne puszki. Na szczęście, jest opcja numer dwa.Odbiór zużytego oleju i dostawa świeżego z TRAFIN OIL
Gdzie oddać olej do utylizacji? Owszem, można zająć się tym samodzielnie i zawozić zużyty tłuszcz do punktu utylizacji oleju. Jednak po co, skoro lepiej nawiązać współpracę z firmą, która wszystkim się zajmie? TRAFIN OIL jest jedną z takich firm. W TRAFIN OIL nie tylko świadczymy usługę odbioru zużytego oleju, który następnie, w trosce o środowisko naturalne kierujemy do recyklingu, ale też dostarczamy Ci świeży olej, dzięki czemu Twoim kucharzom już nigdy nie zabraknie tego podstawowego produktu! Z TRAFIN OIL zyskujesz gwarancję odbioru zużytego oleju oraz dostawę świeżego zawsze na czas!Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko