Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?

Obiad czy kolacja „na mieście” to zwyczaj, który chętnie celebrowany jest przez coraz większą rzeszę Polaków. Szczególnie w dużych i średnich miastach doceniamy możliwość wyjścia z partnerem, rodziną czy znajomymi do restauracji, kawiarni czy bistro i spędzenia czasu w miłym otoczeniu z miłym towarzystwem. Warto próbować i testować nowe smaki, które pojawiają się w naszej okolicy. Jak rozpoznać dobre lokale gastronomiczne? Na co zwracać szczególną uwagę?

Świeże produkty, dania dnia

Podstawą w restauracjach czy kawiarniach są zawsze produkty spożywcze oraz to, czy są przygotowywane ze świeżych składników. To kwestia nie tylko smaku samych potraw, ale i względów zdrowotnych. Restauratorzy dbający o renomę lokalu oraz o zdrowie swoich gości będą proponować produkty świeże, przygotowane w odpowiedni sposób. Poszukując półproduktów zaglądać będą na lokalny rynek, korzystać będą z pomocy dostawców z okolicy.
Z pewnością wiele o konkretnym lokalu może powiedzieć… długość karty menu. Rozbudowana karta menu i olbrzymia ilość dań może sugerować, że wiele z nich jest mrożona, co oczywiście przekłada się na ich późniejszą teksturę, smak, aromat i jakość. Krótkie karty dań to gwarancja, że kucharze pracują na świeżych składnikach. Warto także zwrócić uwagę na „dania dnia” – w dobrych restauracjach to dania sezonowe, przygotowywane wyłącznie ze świeżych składników. Taka opcja w menu to z pewnością duży plus!

Czy ceny odzwierciedlają jakość jedzenia?

Ceny to istotna kwestia, szczególnie, kiedy wyjście do restauracji ma być przyjemnością, nagrodą. Warto porównać kilka podobnych potraw w kilku różnych lokalizacjach, aby sprawdzić, jak ma się cena do jakości i ilości produktu – to dobry sposób na wybranie miejsca nie tylko oferującego smaczne jedzenie, ale i ekonomicznego dla naszego portfela. Z pewnością warto uwzględnić także dostępność konkretnych produktów – wysoka cena za rybę w okolicy jezior czy morza może być znakiem, że restauratorzy bardziej dbają o zyski niż o faktyczne zadowolenie klientów.

Wygląd restauracji, czystość

Czystość restauracji i jej ogólny stan to ważny aspekt – w takim miejscu musimy się czuć bowiem komfortowo i wygodnie. Z pewnością warto przyjrzeć się miejscom, w których bywamy: czystość podłóg, stołów, czystość podawanych nam na stół sztućców i talerzy, ale również czystość kontuaru barowego oraz to, jak kelnerzy czy bariści dbają o tę przestrzeń.
Szukając idealnej kawiarni warto zwrócić uwagę na stan… ekspresu ciśnieniowego. Może nam on wiele powiedzieć o jakości podawanej w tym miejscu kawy. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na dyszę do spieniania mleka – powinna być ona czysta, sucha i lśniąca. Dysza oblepiona mlekiem sugerować będzie, że ekspres nie jest regularnie czyszczony, a sam personel nie przykłada dużej wagi do jakości podawanych napojów kawowych.

Wysoka jakość obsługi

Czy obsługa jest ważna? Zdecydowanie tak – to wręcz wizytówka restauracji i kawiarni. Widząc sympatyczne i otwarte osoby na tych stanowiskach wyrabiamy sobie automatycznie zdanie o konkretnym miejscu, odbieramy je jako przyjazne dla nas, z dobrą obsługą.