Podział kwasów tłuszczowych

Występujące w żywności tłuszcze w zależności od przyjętego kryterium dzieli się na różne rodzaje. Przykładowo, ze względu na pochodzenie wymienia się tłuszcze roślinne i zwierzęce. Jeśli chodzi o skład oraz właściwości, zarówno technologiczne i żywieniowe wyróżnia się nasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Od czego jest zależny taki podział kwasów tłuszczowych? Czym cechują się poszczególne rodzaje kwasów tłuszczowych? Czym tak właściwie są? Wyjaśniamy co to są kwasy tłuszczowe oraz przedstawiamy podział kwasów tłuszczowych.

Co to są kwasy tłuszczowe?

Zanim przejdziemy do podziału kwasów tłuszczowych, warto ustalić co to są kwasy tłuszczowe. Otóż kwasy tłuszczowe to węglowodory, które obok glicerolu są składnikiem budulcowym tłuszczów. Stanowią one materiał energetyczny i zapasowy, a ludzki organizm gromadzi je pod postacią tkanki tłuszczowej. Węglowodory rozróżnia się na nasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Rodzaje kwasów tłuszczowych

Wiemy już co to są kwasy tłuszczowe. Wspomnieliśmy też po krótce jakie są, przynajmniej te podstawowe rodzaje kwasów tłuszczowych. Na tym jednak nie kończy się podział kwasów tłuszczowych. Otóż pośród nienasyconych kwasów tłuszczowych należy jeszcze rozróżnić tłuszcze jednonienasycone i tłuszcze wielonienasycone. Poza tym, wypadałoby wyjaśnić z czego wynika taki podział. Otóż nasycone kwasy tłuszczowe to tłuszcze, które nie posiadają podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe to takie tłuszcze, które mają różną liczbę podwójnych wiązań. Tłuszcze jednonienasycone, jak sama nazwa wskazuje dysponują jednym podwójnym wiązaniem w łańcuchu węglowym, natomiast tłuszcze wielonienasycone – dwoma lub więcej. Warto również dodać, że nasycone kwasy tłuszczowe przeważnie mają formę stałą (w temperaturze pokojowej). Zaliczamy do nich: palmitynowy, stearynowy, mirystynowy, laurynowy. Występują one w takich produktach, jak: masło, smalec, wędliny, tłuste mięsa, tłuszcz palmowy i kokosowy. W przeciwieństwie do nich, nienasycone kwasy tłuszczowe zazwyczaj przyjmują formę płynną. Za najpopularniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe należy uznać kwas oleinowy i linolowy. Źródłem tłuszczów jednonienasyconych zaliczanych do rodziny omega-9 jest olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Natomiast tłuszcze wielonienasycone należące do grupy omega-3 i omega-6 i są zawarte w takich produktach, jak: olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, sojowy, lniany, a także ryby, owoce morza i algi.