Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?

Admin Účet | 12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - Fotka
Prowadzisz lokal gastronomiczny, bar, restaurację lub inną działalność, w której do przygotowywania potraw używa się olejów roślinnych? Po wykorzystaniu tego produktu powinieneś się go oczywiście pozbyć, ale taki olej posmażalniczy nie może być po prostu wylany w przypadkowym miejscu. Gdzie zatem powinien on trafić?

Co zrobić z olejem posmażalniczym?

Wytwarzanie odpadów w firmie, takich jak wspomniany olej, nakłada na Ciebie odpowiedzialność związaną z gospodarowaniem nimi. Przede wszystkim musisz to robić, mając na uwadze ochronę środowiska naturalnego, a także obowiązujące przepisy. Zgodnie z art. 27.2 ustawy o odpadach, jako wytwórca lub posiadacz takich odpadów możesz zlecić innym firmom gospodarowanie nimi, jeśli mają one zezwolenie na zbieranie lub ich przetwarzanie, ale ustawa przewiduje również inne przypadki, w których owe odpady mogą zostać przekazane danemu podmiotowi. Co się stanie, jeśli olej posmażalniczy dostanie się np. do kanalizacji? Może on trafić do zbiorników wodnych, gdzie stanowić będzie zagrożenie dla roślin i zwierząt. Innym złym sposobem na pozbycie się takich odpadów jest ich spalanie – efektem tego może być przedostanie się do atmosfery szkodliwych składników chemicznych. Najwygodniejszym rozwiązaniem jest oczywiście przeniesienie odpowiedzialności za zużyty olej gastronomiczny na zewnętrzną firmę. W praktyce restauracje czy inne podmioty nie są w stanie samodzielnie gospodarować takimi odpadami – dlatego zdecydowanie najczęściej praktykowanym w Polsce sposobem na radzenie sobie z olejem posmażalniczym jest przekazywanie go firmie, które ma niezbędne zezwolenia. Musi ona spełniać rygorystyczne wymogi dotyczące przewozu takich odpadów i przestrzegać wymagań wynikających z przepisów, które dotyczą ochrony środowiska. Korzystanie z usług zewnętrznej firmy eliminuje dodatkowe koszty. Oddając zużyty olej, nie tracisz czasu oraz środków na to, aby móc cały ten proces realizować samodzielnie, co zresztą byłoby problematyczne.

Co się dzieje z odebranym olejem posmażalniczym?

Dzięki temu, że odpad w postaci oleju posmażalniczego przekażesz naszej firmie, spełnisz wymogi związane z regulacjami dotyczącymi opadów. W dodatku, nawiązując z nami współpracę, nie musisz troszczyć się o kwestię dostawy oleju gastronomicznego, którego potrzebujesz do działalności – dostarczymy ten produkt do Twojego magazynu i od razu odbierzemy zużyty, zatem nie musisz szukać skupu takich odpadów. To jeszcze nie wszystko, co zyskujesz. Ponadto za darmo poprowadzimy również ewidencję odpadów. Co się dzieje się odebranym olejem? Otóż ten odpad może być powtórnie wykorzystany, a wszystko dzięki recyklingowi. Ma on zastosowanie w produkcji paliwa, opału, a pozyskane z niego składniki mogą być także używane w różnych procesach chemicznych. Zużyty olej poddawany jest oczyszczaniu, którego celem jest wyeliminowanie z niego wszystkich elementów, które nie są potrzebne przy jego przyszłym zastosowaniu. Podejmowane działania uzależnione są od tego, do czego ma być wykorzystywany uzyskany produkt. Ze względu na wysoką zawartość triglicerydów olej posmażalniczy służy m.in. do produkcji tzw. ekodisla. Ma on także zastosowanie w piecach olejowych do celów opałowych. Zużyty olej roślinny, a w tym słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy czy sezamowy trafia do rafinerii w kraju i za granicą – przydaje się m.in. do produkcji biopaliw. Korzystającym z naszych usług, zawsze wypożyczamy beczkę na zużyty olej, a po jego odbiorze wystawiamy potwierdzenie jego utylizacji.

Współpraca z firmą odbierającą olej – dlaczego warto?

Jeśli prowadzisz działalność, w której powstają takie odpady jak olej posmażalniczy, to najlepszą decyzją jest współpraca z podmiotem, który będzie odpowiedzialny za jego odbiór. Oto, jakie odniesiesz dzięki temu korzyści:
  • Zyskujesz wymaganą przepisami prawa dokumentację – otrzymasz Kartę Przekazania Odpadu, która jest wymagana przez sanepid i przez Inspekcję Ochrony Środowiska. Jest to dowód na to, że zgodnie z prawem wypełniłeś obowiązek wynikający z wytwarzania odpadów.
  • Dbasz o środowisko – zużyty olej może być ponownie wykorzystany, a dzięki temu masz wpływ na zmniejszenie ilości odpadów. Dzięki recyklingowi produkt ten będzie mieć ponowne zastosowanie.
  • Korzystasz z kompleksowej obsługi – dostarczymy niezbędny do Twojej działalności olej oraz pojemniki na odpady, a także odbieramy je.
  • Otrzymujesz zapłatę za stary olej – dostarczając czysty produkt, odbierzemy również ten zużyty, a należność pomniejszymy o rabat wynikający z recyklingu.
Jeżeli chcesz, żebyśmy odebrali od Ciebie olej, wypełnij formularz dostępny na stronie https://trafinoil.pl/zuzyty-olej/ - sprawdź! Jak zatem widzisz, decydując się na współpracę z firmą odbierającą zużyty olej, odnosisz wyłącznie korzyści. Dostarczymy Ci świeży produkt, odbierzemy stary, a co za tym idzie, dopełnimy za Ciebie kilka ważnych obowiązków.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy