Oleje, czyli tłuszcze roślinne to jedne z tych produktów spożywczych, które zawsze mamy na wyposażeniu kuchni, a tym bardziej lokalu gastronomicznego. Bez nich właściwie niemożliwe byłoby przygotowanie wielu potraw, zarówno tych na ciepło (smażonych, pieczonych), jak i na zimno. Co więcej, zwykle posiadamy kilka rodzajów olejów, ponieważ poszczególne z nich stosujemy do różnych technik przygotowywania posiłków. Rzadko zastanawiamy się natomiast nad tym jak przechowywać olej i czy robimy to prawidłowo. Jakie znaczenie ma właściwe przechowywanie oleju? Jakie czynniki decydują o tym, w jakich warunkach powinniśmy trzymać tłuszcze? Podpowiadamy jak przechowywać olej!
Przechowywanie oleju
Prawdopodobnie niewiele osób rzeczywiście zastanawia się nad tym, jak przechowywać olej, a przecież jest to dość istotne. Tłuszcze roślinne zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co szkodzi im wiele czynników zewnętrznych. Przede wszystkim niekorzystny wpływ na olej ma światło, temperatura, tlen. Zmiany jakie powodują wymienione czynniki prowadzą do obniżenia wartości odżywczej produktu, a także skracają okres przydatności do użycia. Stąd tylko i wyłącznie prawidłowe przechowywanie oleju pozwala uchronić go przed utratą cennych składników odżywczych oraz cieszyć się długą datą przydatności. Wobec tego, jak przechowywać olej rzepakowy, słonecznikowy, palmowy, oliwę z oliwek?Jak przechowywać olej rzepakowy, słonecznikowy, palmowy, oliwę z oliwek?
Skoro wiemy już jak ważne jest odpowiednie przechowywanie oleju, zastanówmy się jak przechowywać olej. Ogólne zasady co do tłuszczów roślinnych (oleju rzepakowego, słonecznikowego, palmowego, oliwy z oliwek) mówią, że należy przetrzymywać je w ciemnych, szczelnych butelkach, zwykle w temperaturze pokojowej. Warto jednak pamiętać, że im więcej w nich niestabilnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym niższa powinna być temperatura. Czy tyczy się to również najpopularniejszego oleju, po który sięga na co dzień niemal każdy z nas? Jak przechowywać olej rzepakowy? Otóż olej rzepakowy warto chronić przed światłem i wysoką temperaturą, a więc zawsze odstawiać w ciemne, raczej chłodne miejsce, z dala od piekarnika, płyty grzewczej, kaloryfera. W takich warunkach nieotwarty olej można przechowywać nawet do 12 miesięcy (oczywiście o ile data ważności na to pozwala).Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko