Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko

Michał Lembicz | 27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - Fotka

Segregowanie olejów jadalnych jest niezbędne, aby ochronić środowisko naturalne. Wszelkiego rodzaju tłuszcze i oleje użytkowane w domach i restauracjach pod żadnym pozorem nie powinny być wylewane do zlewu. Substancje tego typu negatywnie wpływają na stan instalacji wodno-kanalizacyjnej, np. zatykając rury i odpływy. W tym artykule znajdziesz informacje o najlepszych sposobach segregowania i przetwarzania zużytych olejów jadalnych.

Segregacja oleju – podstawa w kwestii ochrony środowiska

Segregowanie odpadów oleistych i tłuszczów nie stanowi obecnie żadnego problemu. Praktycznie każdy może podjąć konkretne działania, aby składować zużyte substancje tak, aby nie zagrażały ekosystemowi oraz instalacjom wodno-kanalizacyjnym.

Prawie wszystkie oleje roślinne wykorzystywane w gastronomii, a także tłuszcze zwierzęce można poddawać procesom recyklingu. Dzięki temu można ograniczyć poziom skażenia środowiska naturalnego tego typu substancjami. Warto dodać, że odpowiednio zabezpieczone oleje można przechowywać w domach lub na zapleczu restauracji, aby ostatecznie przekazać je do firmy zajmującej się utylizacją oleju.

Zarówno w domu, jak i restauracji można zdecydować się na odbiór zużytego oleju przez specjalistów w zakresie przetwarzania takich substancji. W ramach współpracy sposoby składowania i przekazywania zużytego oleju są dopasowane do potrzeb gospodarstwa domowego lub lokalu gastronomicznego.

Jak ograniczyć zużycie oleju w kuchni? To proste!

Zużycie olejów w kuchniach domowych i restauracjach można ograniczyć w prosty sposób. Aby nieco zmniejszyć zużycie oleju, warto ustalić proporcje substancji, która jest potrzebna do smażenia. Niestety wiele osób w gospodarstwach domowych, a nawet w restauracjach nie zdaje sobie sprawy z tego, że używa zbyt dużo oleju w trakcie przygotowywania posiłków.

Czasem wystarczy kilka kropel oleju, aby przygotować mięso lub inne produkty wymagające smażenia. To dobry sposób na zredukowanie ilości zużywanego oleju w kuchni przy jednoczesnym zachowaniu smaku i aromatu przygotowywanych potraw.

Segregacja i recykling oleju jadalnego – dlaczego warto to robić?

Oczywiście zredukowanie produkcji zużytego oleju do zera jest praktycznie niemożliwe, nie tylko w domach, ale i lokalach gastronomicznych. Z tego względu warto dowiedzieć się, jak poprawnie segregować olej i dlaczego warto to robić. Więcej o przechowywaniu i recyklingu zużytego oleju jadalnego znajdziesz na stronie: https://www.segregujolej.pl/.

To program, w ramach którego każdy może w prosty sposób segregować zużyty olej – nawet w domu. Wszystkie substancje oleiste nienadające się już do ponownego użycia w kuchni można przechowywać w plastikowych butelkach typu PET. Po każdorazowym napełnieniu butelki wystarczy przekazać ją do punktu odbioru.

Zastanawiasz się, dlaczego warto segregować oleje i przekazywać je do punktów zbiórki? Kilka powodów to:

  • mniejsze zanieczyszczenie instalacji wodno-kanalizacyjnych,
  • brak ryzyka, że odpływy w domach i restauracjach ulegną zatkaniu (tłuszcz przylepia się do ścianek rur PCV),
  • brak ryzyka zanieczyszczenia środowiska naturalnego,
  • zmniejszenie ilości CO2 emitowanego do atmosfery,
  • oszczędność zasobów naturalnych – oddając zużyty olej do recyklingu, przyczyniasz się do zmniejszenia zapotrzebowania produkcji roślin oleistych.

Warto też zaznaczyć, że segregowanie w butelkach PET i oddawanie zużytego oleju do recyklingu to szansa na drugie życie dla tego typu odpadów. Oleje jadalne po zużyciu przechodzą proces oczyszczania, w wyniku którego przetworzona ciecz jest wykorzystywana do produkcji biopaliwa.

Recykling zużytego oleju jadalnego – stosuj zasadę 5R!

Ograniczenie zużycia oleju w kuchni to jedno, natomiast poprawna segregacja i przechowywanie to zupełnie inna sprawa. Aby ochronić środowisko naturalne i zyskać pewność, że powstawanie odpadów zostanie ograniczone do minimum, warto stosować się do zasady 5R (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle i Rot).

Takie podejście do przetwarzania zużytych olejów jadalnych polega na ograniczeniu zużycia substancji problematycznych dla środowiska, unikaniu częstego używania olejów, przekazywania zużytych substancji do recyklingu oraz przetwarzania oleistych substancji w nawozy.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy