Segregowanie olejów jadalnych jest niezbędne, aby ochronić środowisko naturalne. Wszelkiego rodzaju tłuszcze i oleje użytkowane w domach i restauracjach pod żadnym pozorem nie powinny być wylewane do zlewu. Substancje tego typu negatywnie wpływają na stan instalacji wodno-kanalizacyjnej, np. zatykając rury i odpływy. W tym artykule znajdziesz informacje o najlepszych sposobach segregowania i przetwarzania zużytych olejów jadalnych.
Segregacja oleju – podstawa w kwestii ochrony środowiska
Segregowanie odpadów oleistych i tłuszczów nie stanowi obecnie żadnego problemu. Praktycznie każdy może podjąć konkretne działania, aby składować zużyte substancje tak, aby nie zagrażały ekosystemowi oraz instalacjom wodno-kanalizacyjnym.
Prawie wszystkie oleje roślinne wykorzystywane w gastronomii, a także tłuszcze zwierzęce można poddawać procesom recyklingu. Dzięki temu można ograniczyć poziom skażenia środowiska naturalnego tego typu substancjami. Warto dodać, że odpowiednio zabezpieczone oleje można przechowywać w domach lub na zapleczu restauracji, aby ostatecznie przekazać je do firmy zajmującej się utylizacją oleju.
Zarówno w domu, jak i restauracji można zdecydować się na odbiór zużytego oleju przez specjalistów w zakresie przetwarzania takich substancji. W ramach współpracy sposoby składowania i przekazywania zużytego oleju są dopasowane do potrzeb gospodarstwa domowego lub lokalu gastronomicznego.
Jak ograniczyć zużycie oleju w kuchni? To proste!
Zużycie olejów w kuchniach domowych i restauracjach można ograniczyć w prosty sposób. Aby nieco zmniejszyć zużycie oleju, warto ustalić proporcje substancji, która jest potrzebna do smażenia. Niestety wiele osób w gospodarstwach domowych, a nawet w restauracjach nie zdaje sobie sprawy z tego, że używa zbyt dużo oleju w trakcie przygotowywania posiłków.
Czasem wystarczy kilka kropel oleju, aby przygotować mięso lub inne produkty wymagające smażenia. To dobry sposób na zredukowanie ilości zużywanego oleju w kuchni przy jednoczesnym zachowaniu smaku i aromatu przygotowywanych potraw.
Segregacja i recykling oleju jadalnego – dlaczego warto to robić?
Oczywiście zredukowanie produkcji zużytego oleju do zera jest praktycznie niemożliwe, nie tylko w domach, ale i lokalach gastronomicznych. Z tego względu warto dowiedzieć się, jak poprawnie segregować olej i dlaczego warto to robić. Więcej o przechowywaniu i recyklingu zużytego oleju jadalnego znajdziesz na stronie: https://www.segregujolej.pl/.
To program, w ramach którego każdy może w prosty sposób segregować zużyty olej – nawet w domu. Wszystkie substancje oleiste nienadające się już do ponownego użycia w kuchni można przechowywać w plastikowych butelkach typu PET. Po każdorazowym napełnieniu butelki wystarczy przekazać ją do punktu odbioru.
Zastanawiasz się, dlaczego warto segregować oleje i przekazywać je do punktów zbiórki? Kilka powodów to:
- mniejsze zanieczyszczenie instalacji wodno-kanalizacyjnych,
- brak ryzyka, że odpływy w domach i restauracjach ulegną zatkaniu (tłuszcz przylepia się do ścianek rur PCV),
- brak ryzyka zanieczyszczenia środowiska naturalnego,
- zmniejszenie ilości CO2 emitowanego do atmosfery,
- oszczędność zasobów naturalnych – oddając zużyty olej do recyklingu, przyczyniasz się do zmniejszenia zapotrzebowania produkcji roślin oleistych.
Warto też zaznaczyć, że segregowanie w butelkach PET i oddawanie zużytego oleju do recyklingu to szansa na drugie życie dla tego typu odpadów. Oleje jadalne po zużyciu przechodzą proces oczyszczania, w wyniku którego przetworzona ciecz jest wykorzystywana do produkcji biopaliwa.
Recykling zużytego oleju jadalnego – stosuj zasadę 5R!
Ograniczenie zużycia oleju w kuchni to jedno, natomiast poprawna segregacja i przechowywanie to zupełnie inna sprawa. Aby ochronić środowisko naturalne i zyskać pewność, że powstawanie odpadów zostanie ograniczone do minimum, warto stosować się do zasady 5R (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle i Rot).
Takie podejście do przetwarzania zużytych olejów jadalnych polega na ograniczeniu zużycia substancji problematycznych dla środowiska, unikaniu częstego używania olejów, przekazywania zużytych substancji do recyklingu oraz przetwarzania oleistych substancji w nawozy.