Oleje roślinne to najczęściej stosowane substancje do smażenia potraw – zarówno w kuchniach domowych, jak i w restauracjach. Brak stosowania odpowiednich czynności związanych z recyklingiem oleju niesie ze sobą wiele negatywnych skutków. Zużyty olej wylewany do kanalizacji nie tylko niszczy rury i zapycha ujścia, ale także zanieczyszcza wodę, glebę i całe środowisko. Przeczytaj krótki poradnik i dowiedz się, jak przetwarzać oleje użytkowane w kuchni.
Dlaczego warto segregować zużytą substancję oleistą?
W wielu domach zużyte oleje po smażeniu wciąż wylewane są do kanalizacji. To generuje spore problemy i koszty, szczególnie jeśli dojdzie do zatkania lub uszkodzenia rur kanalizacyjnych. Takie działanie jest karygodne, gdyż zanieczyszcza też środowisko naturalne.
Dobrym przykładem negatywnych skutków wylewania zużytego oleju do ścieków jest sytuacja w Londynie z 2013 roku. Awaria wynikająca z powstałych gór tłuszczowych w ściekach spowodowała wyciek ścieków na ulicę, a nawet wybicie wody z toalet w domach i budynkach użytku publicznego.
Główne powody, dla których warto zainteresować się możliwością segregacji zużytego oleju w kuchni to:
- mniejsze zanieczyszczenie środowiska,
- redukcja CO2 emitowanego do atmosfery,
- możliwość stworzenia ekologicznych biopaliw,
- brak niespodziewanych awarii systemu kanalizacyjnego.
Jeśli prowadzisz małą gastronomię, możesz zlecić odbiór zużytego oleju przez firmę zajmującą się recyklingiem takich odpadów. Dzięki temu unikniesz zanieczyszczenia środowiska i kosztownych remontów kanalizacji. Co więcej, przetworzony olej zostanie ponownie wykorzystany jako biopaliwo w przemyśle motoryzacyjnym lub lotniczym.
Jak w praktyce wygląda recykling zużytego oleju z kuchni?
Procedury związane z recyklingiem oleju można podzielić na kilka etapów: gromadzenie, czyszczenie wstępne, separacja i utylizacja substancji. Zużyte oleje wykorzystywane w kuchniach są gromadzone od gospodarstw domowych oraz lokali gastronomicznych. Po oddaniu zużytej substancji do punktu zbiórki następuje przekazanie oleju do zakładu przetwórstwa.
Następnym krokiem jest oczyszczanie oleju z wszelkich zanieczyszczeń, które powstały w procesie smażenia lub gotowania, np. cząsteczek wody i jedzenia. Zakład recyklingowy w tym przypadku wykorzystuje nowoczesne systemy filtracyjne. Finalnie dochodzi do separacji substancji oleistych, czyli oddzielenia różnych typów olejów od siebie z uwzględnieniem ich gęstości. Podstawowy podział to oleje: roślinne, zwierzęce oraz zużyte oleje spożywcze.
Za proces recyklingu zużytego oleju uznaje się rerafinację, czyli ponowne oczyszczenie substancji z zanieczyszczeń i zapachów. Dzięki temu zebrany olej można wykorzystać do produkcji biopaliwa lub mydła. Firmy zajmujące się przetwórstwem zebranego oleju nie tylko usuwają zanieczyszczenia i pozostałości wody z oleju. Butelki PET, do których gospodarstwa domowe mogą gromadzić zużytą substancję, również są poddawane recyklingowi.
Samodzielna segregacja oleju w domu – jak to zrobić?
Segregowanie odpadów oleistych w domowych kuchniach jest naprawdę proste. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z programem na stronie internetowej:https://www.segregujolej.pl/. Wszystkie zużyte tłuszcze i oleje jadalne można poddawać procesowi recyklingu. Wystarczy, wykonasz kilka prostych kroków:
- Zaopatrz się w butelki PET ze szczelną zakrętką.
- Zużyty olej kuchenny ostudź do co najmniej 40 stopni Celsjusza, a następnie przelej do pojemnika z tworzywa sztucznego.
- Po zapełnieniu butelki zanieś ją do punktu odbioru zużytego oleju.
- Substancje oleiste zostaną przetworzone przez zakład zajmujących się recyklingiem i wytwarzaniem biopaliwa wykorzystywanego w lotnictwie i motoryzacji.
Segregacji możesz poddać masło, olej z ryb, sałatek, ze smażenia, a nawet z produktów marynowanych. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie wylewać zużytych substancji oleistych do kanalizacji! To powoduje szereg negatywnych skutków: zanieczyszczenie środowiska naturalnego oraz osadzanie się tłuszczu na rurach kanalizacyjnych.