Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?

Michał Lembicz | 21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - Fotka

Olej palmowy to substancja wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym. Wokół tej cieczy krąży wiele kontrowersji. Te dotyczą głównie stosowania palmowego oleju na masową skalę. Z pozoru użycie oleju palmowego jest korzystne, chociażby ze względu na niskie koszty pozyskiwania substancji. Gdyby przyjrzeć się nieco bliżej tej kwestii, można zauważyć wiele negatywnych skutków masowego wykorzystywania palmowego oleju. Jakich? Więcej na ten temat dowiesz się z tego artykułu.

Wpływ oleju palmowego na środowisko naturalne – co warto wiedzieć?

Stale powiększająca się skala produkcji oleju palmowego przekłada się na coraz większą eksploatację lasów. To negatywny skutek ogólnoświatowego wykorzystywania tej substancji. Uprawa drzew palmowych prowadzi do wielu konfliktów pomiędzy producentami a lokalnymi społecznościami, gdzie są przygotowywane plantacja i odbywa się masowa wycinka drzew.
Kilka negatywnych czynników wynikających z produkcji oleju palmowego na światową skalę to:
 

  • degradacja fauny oraz flory w miejscach prowadzenia upraw,
  • nadmierna wycinka naturalnych lasów pod uprawę,
  • zanieczyszczenia środowiska naturalnego w wyniku wykorzystywania chemikaliów do przyśpieszenia wzrostu uprawy.
     

To nie wszystko. Negatywne skutki produkcji oleju palmowego są widoczne także w odniesieniu do zatrudnienia osób zajmujących się uprawami roślin. Najczęściej są to dzieci i młodzież wykorzystywana nielegalnie do pracy na plantacjach. Skutkiem są ciągłe interwencje organizacji ekologicznych i związanych z konsumencką weryfikacją pochodzenia produktów oleistych.
Z racji, że olej palmowy negatywnie wpływa na ekologię, warto zrezygnować z jego użytkowania zarówno w domach, jak i restauracjach. Chcesz przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego? W takim razie segreguj olej i staraj się wykorzystywać tylko bezpieczne tłuszcze, które nadają się do recyklingu.

Olej palmowy – co to takiego?

Olej palmowy to produkt pochodzenia roślinnego. Jego pozyskiwanie odbywa się na dwa sposoby. Substancję można otrzymać z ziaren roślin lub miąższu z owoców palmy oleistej. Warto dodać, że olej palmowy to w 50% kwasty tłuszczowe nasycone, a także:
 

  • kwas palmitynowy
  • kwas oleinowy,
  • kwas linolowy.

 

Według wielu dietetyków oleje tego typu są niezdrowe dla człowieka, szczególnie spożywane w nadmiernych ilościach. Powodują liczne choroby układu krążenia oraz wzrost poziomu cholesterolu. Aby uniknąć otyłości, warto zrezygnować z jego stosowania na co dzień.
Co ciekawe, olej palmowy występuje w trzech odmianach: surowy, rafinowany oraz utwardzony. Niezależnie od wybranej formy oleju palmowego, jego spożycie nigdy nie niesie ze sobą żadnych korzyści dla organizmu człowieka. Mimo to ta substancja jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, szczególnie przez międzynarodowe koncerny produkujące żywność i przekąski.

Gdzie wykorzystuje się olej palmowy w praktyce?

Mimo wielu negatywnych cech olej palmowy ma szerokie zastosowanie w kosmetologii i przemyśle spożywczym. Najczęściej stanowi dodatek do takich produktów spożywczych, jak:

  • wyroby cukiernicze,
  • dania gotowe do odgrzania,
  • słone przekąski,
  • margaryny i masła roślinne (szczególnie miksy),
  • gotowe ciasta np. na pizzę.

 

Firmy, które korzystają z oleju palmowego, powinny zastanowić się nad podpisaniem umowy z przedsiębiorstwem, które będzie regularnie realizować serwis olejowy. Dlaczego? To dobry sposób, aby bezpiecznie przechowywać resztki substancji oleistych, a następnie przekazać je do przetwórstwa. Dzięki temu zużyte oleje mogą stanowić podstawowy składnik wykorzystywany do produkcji biopaliwa.

Palmowy olej można też znaleźć w składzie kosmetyków. O ile stosowanie nierafinowanej substancji bywa korzystne ze względu na zawartość witaminy E i karetonoidów, o tyle w kosmetykach najczęściej znajduje się gorszej jakości rafinowany olej palmowy. Wtedy substancja pełni tylko funkcję zagęszczacza do produktów kosmetycznych.

Alternatywy dla oleju palmowego – jakie są zamienniki?

Ze względu na fakt, że procesy produkcji oleju palmowego często są poza kontrolą światowych organizacji, warto zdecydować się na wykorzystywanie alternatywnych substancji oleistych. Kilka odmian tłuszczów, które są lepszym wyborem to:

  • tłuszcze zwierzęce nasycone,
  • olej rzepakowy, oliwa z oliwek,
  • masło z kakaowca,
  • masło kokosowe.

 

Podsumowując: z ilością zużywanego oleju palmowego i innych substancji o podobnych właściwościach warto uważać – nie tylko ze względu na zdrowie, ale możliwość ochrony środowiska naturalnego. Choć całkowite wyeliminowanie użytkowania substancji oleistych z codziennego użytku jest niemożliwe, można podjąć odpowiednie działania w celu ograniczenia szkodliwych odpadków, np. przez serwisy olejowe i przetwórstwo zużytego oleju na surowiec wykorzystywany do produkcji biopaliwa.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy