Jednym z podstawowych filarów diety człowieka są tłuszcze. Tłuszczami określamy jednak niezwykle różnorodną grupę produktów, które można pogrupować na różne podkategorie. Podział tłuszczów zależy od przyjętej klasyfikacji, wynika z poszczególnych cech. Zdecydowanie najpopularniejszym jest przy tym podział tłuszczów ze względu na pochodzenie. Niemniej, warto również pamiętać o podziale kwasów tłuszczowych, tzn. podziale ze względu na liczbę podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym. Zanim jednak wyjaśnimy na czym polega podział tłuszczów, a co za tym idzie jakie rodzaje tłuszczów oraz kwasów tłuszczowych wyróżniamy, gwoli ścisłości przypomnijmy sobie co to tłuszcze.
Co to tłuszcze?
Zanim zaprezentujemy tu podział tłuszczów, dobrze, abyśmy wyjaśnili sobie czym one właściwie są. Co to tłuszcze? Otóż tłuszcze, nazywane fachowo lipidami są jednymi z podstawowych składników pokarmowych. Stanowią przy tym bogate, najbardziej skoncentrowane źródło energii w naszej diecie. Zaledwie 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal. Tłuszcze składają się z trzech pierwiastków, a mianowicie węgla, wodoru oraz tlenu. Niektóre z nich dodatkowo zawierają inne pierwiastki, np. azot czy fosfor. Podział tłuszczów wynika z przyjętego kryterium. Wobec tego, sprawdźmy jak przedstawia się podział tłuszczów ze względu na pochodzenie oraz podział kwasów tłuszczowych!Podział tłuszczów ze względu na pochodzenie
Jak już zostało wspomniane, w zależności od przyjętej klasyfikacji istnieje co najmniej kilka podziałów tłuszczów. Jako, że za te najważniejsze, a przynajmniej cieszące się największym zainteresowaniem uchodzą podział tłuszczów ze względu na pochodzenie oraz podział kwasów tłuszczowych, przybliżmy sobie właśnie te dwa. Zacznijmy od pierwszego. Zgodnie z kryterium pochodzenia, tłuszcze dzielą się na pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Tzw. tłuszcze odzwierzęce są pozyskiwane z tkanki tłuszczowej zwierząt lądowych i morskich oraz z mleka. Zaliczamy do nich: masło, smalec, słoninę, tran, łój. Z kolei tłuszcze roślinne (powszechnie nazywane olejami) pozyskuje się z nasion (m.in. rzepaku, słonecznika, lnu), pestek (winogron, dyni), orzechów (kokosowych, włoskich) oraz miąższu owoców (awokado, palmy oleistej). A na czym polega podział kwasów tłuszczowych?Podział kwasów tłuszczowych
Wiemy już co to tłuszcze oraz jak prezentuje się podział tłuszczów ze względu na pochodzenie. Najwyższa zatem pora na niemniej popularny podział kwasów tłuszczowych, czyli podział tłuszczów ze względu na liczbę podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym. Zgodnie z nim, kwasy tłuszczowe dzielimy na nasycone (te, w których nie ma podwójnych wiązań) oraz nienasycone (o różnej liczbie podwójnych wiązań), w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jedno wiązanie podwójne w łańcuchu) i wielonienasycone (dwa lub więcej wiązań podwójnych w łańcuchu).Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko