Rola separatorów oleju w gastronomii

Michał Lembicz | 20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii - Fotka

Rola separatorów oleju w gastronomii

Zużyte oleje gastronomiczne i wszelkiego rodzaju tłuszcze są potencjalnym zagrożeniem nie tylko dla środowiska naturalnego, ale także instalacji kanalizacyjnych. Każda restauracja i inny obiekt gastronomiczny powinien składować odpady oleiste tak, aby nie stanowiły żadnego zagrożenia dla otaczającego nas świata. Pomocnym rozwiązaniem są separatory oleju i tłuszczu stosowane w gastronomii. Takie urządzenia skutecznie zatrzymują szkodliwe substancje przed przenikaniem do instalacji kanalizacyjnych.

Stosowanie separatorów tłuszczu a prawo w Polsce

Zgodnie z Ustawą z 7 czerwca o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków w Polsce jest zakaz wprowadzania do kanalizacji odpadów stałych, które mogą przekładać się na obniżenie przepustowości rur. Przepisy dotyczą także oleju i tłuszczu, który nie łączy się z wodą.

Aktualne wymogi Ustawodawstwa nakładają obowiązek stosowania separatorów oleju i tłuszczu w takich miejscach, jak:

  • restauracje,
  • duże przedsiębiorstwa gastronomiczne,
  • kuchnie komercyjne,
  • hotele,
  • stacje paliw znajdujące się przy autostradach, czyli tzw. MOP-y.

 

Separator tłuszczu powinien też zostać zamontowany w systemie wykorzystywanym przez przedsiębiorstwa przemysłowe, które zajmują się przetwórstwem żywności. Wszędzie tam, gdzie pojawiają się odpady oleiste, stosowanie separatorów jest jak najbardziej konieczne.

Jeśli prowadzisz własną działalność gastronomiczną i chcesz przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego, postaw na profesjonalny serwis olejowy. Otrzymasz kompleksowe wsparcie w zakresie odbioru zużytego oleju gastronomicznego, a także wskazówki dotyczące jego prawidłowego składowania.

Czym jest separator tłuszczu?

Standardowe separatory oleju wykorzystują zjawisko grawitacji i unoszenia się płynów. To urządzenia o prostej konstrukcji, które wyłapują różnicę pomiędzy gęstością wody a inną substancją, np. zużytym tłuszczem roślinnym lub zwierzęcym. Olej i tłuszcze zawsze unoszą się na powierzchni wody, a następnie osadzają się na separatorze, który od czasu do czasu trzeba wyczyścić.

Przeczytaj więcej o skutkach wylewania zużytego oleju do kanalizacji. Zobacz: Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?

Dobrze dobrany separator powinien spełniać normę PN-EN 1825, która określa m.in. maksymalną temperaturę przepływu ścieków oraz gęstość oddzielanego tłuszczu w separatorze.

Budowa separatora tłuszczu

Profesjonalny separator tłuszczu stosowany w gastronomii jest zbudowany z następujących elementów:

  • komora separacyjna,
  • przegroda antytłuszczowa,
  • przegroda spiętrzająca,
  • rura wylotowa i wlotowa,
  • zawór spustowy,
  • komora odmulacza.

 

Urządzenie jest bardzo proste w budowie i w działaniu. Ścieki wpływające do instalacji kanalizacyjnej przepływają przez separator tłuszczu, osady oleiste są zatrzymywane w komorze separacyjnej, a oczyszczona ciecz przepływa dalej do instalacji, bez ryzyka wprowadzenia problematycznych zanieczyszczeń do rur.

Czyszczenie i kontrola separatora tłuszczu w gastronomii – jak to robić?

Zgodnie z wymienioną już normą PN-EN 1825-2 separatory oleju należy czyścić nie rzadziej niż w miesięcznych interwałach. W przeciwnym razie może dojść do nadmiernego zanieczyszczenia osadnika, a to spowodowałoby uszkodzenie separatora lub zatkanie rur odpływowych. 

Im wyższe jest stężenie zużytego oleju w ściekach wpływających do separatora, tym częściej musisz dbać o jego kompleksowe czyszczenie. Kontrola separatora tłuszczu odbywa się na dwa sposoby:

  • Wizualna ocena stanu technicznego wszystkich elementów separatora.
  • Sprawdzenie ilości zgromadzonego tłuszczu w osadniku oraz warstwy osadów tłuszczowych na ściankach separatora.

 

Jeśli zauważysz, że ilość nagromadzonego tłuszczu zapełnia cały zbiornik, koniecznie zdecyduj się na jego opróżnienie. W przypadku niewielkich separatorów podłączanych na zapleczu kuchennym możesz to zrobić samodzielnie. Separatory tłuszczu z osadnikiem zewnętrznym powinny być opróżniane przez wozy asenizacyjne.

Zobacz także, jak wykorzystywane są odpady olejowe w przemyśle. Zużyte oleje po przetworzeniu nadają się m.in. jako składnik do produkcji biopaliwa.

Separator tłuszczu – dlaczego to dobre rozwiązanie?

Stosowanie separatora tłuszczu w przedsiębiorstwach gastronomicznych jest wymagane prawnie, głównie przez wzgląd na ekologię i ochronę środowiska naturalnego. Inwestując w takie urządzenie, zmniejszasz ryzyko przedostawania się szkodliwego zużytego oleju gastronomicznego do rur kanalizacyjnych, a tym samym do środowiska.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy