przechowywanie zużytego oleju gastronomicznego

Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?

Tłuszcze roślinne to produkty, z których korzystamy przy przygotowywaniu potraw w domu, ale przede wszystkim duże ich ilości są potrzebne w restauracjach, jadłodajniach i w miejscach, w których prowadzi się działalność gastronomiczną. Zużyty olej posmażalniczy powinien trafić do utylizacji. Jak długo można go przechowywać?

Jak rozpoznać, że olej gastronomiczny jest zużyty?

Ze zużytym olejem masz do czynienia wtedy, kiedy produkt nie nadaje się już do przygotowywania potraw. W takim tłuszczu powstają toksyczne związki, które mogą stanowić przyczynę chorób nowotworowych, neurologicznych, serca czy wątroby. Po czym możesz rozpoznać, że olej gastronomiczny nie powinien być dalej wykorzystywany do przygotowywania potraw? Wskazywać może na to:

  • Ciemny kolor produktu – to może oznaczać, że jest on już przepalony.
  • Nieprzyjemny zapach.
  • Brak małych bąbelków, które powinny powstawać podczas smażenia.
  • Dymienie.
  • Powstawanie piany w czasie podgrzewania na patelni.

Taki olej należy zutylizować. W jakim czasie powinieneś się go pozbyć?

Jak długo możesz przechowywać zużyty olej?

Posmażalniczy olej jest traktowany jako odpad komunalny. Nie może on trafiać do kanalizacji, być spalany czy też wylewany w przypadkowych miejscach. Najlepszym rozwiązaniem jest jego przekazanie firmie, która ma zezwolenie na odbiór takiego odpadu. Jeśli zgłosisz się do Trafin Oil, to odbierzemy od Ciebie zużyty olej i wystawimy fakturę, która jest potrzebna w razie kontroli sanepidu. Faktura zaświadcza, że olej posmażalniczy został odebrany przez firmę, która ma na to zezwolenie i przekazany do utylizacji. Zużyty olej zostanie oczyszczony i docelowo będzie mógł być ponownie wykorzystany – oczywiście nie w działalności gastronomicznej, ale np. do produkcji biopaliw.

Raz użyty olej nie powinien podlegać kolejnemu zastosowaniu, gdyż prowadzi to do rozwijania się substancji rakotwórczych – mogą one przenikać do potraw. Każdego dnia w Twojej restauracji czy innym lokalu gastronomicznym mogą powstawać bardzo duże ilości takiego odpadu. Jak długo możesz go przechowywać? Przestrzegaj zasady, że im krócej będzie się on znajdować u Ciebie, tym lepiej. Jednocześnie pamiętaj o jego prawidłowym przechowywaniu – w szczelnych pojemnikach lub beczkach, dzięki czemu unikniesz wielu zagrożeń.

Jak najlepiej możesz zorganizować kwestię odbioru oleju, abyś musiał go jak najkrócej przetrzymywać w firmie? Najlepiej zawrzyj z nami umowę – wtedy ustalimy zasady odbioru zużytego produktu i dostarczania świeżego. Dzięki temu nie będziesz musiał pilnować kwestii związanych z obowiązkiem gospodarowania tymi odpadami zgodnie z ustawą, a także zapewnienia sobie dostaw czystego oleju. Masz do odbioru zużyty produkt? Złóż zapytanie lub zamówienie na stronie: https://trafinoil.pl/zamowienie/. Określ ilość zużytego oleju i oczekiwaną dostawę czystego produktu. Skontaktujemy się z Tobą i ustalimy dogodny termin odbioru/dostawy. Najczęściej dojedziemy do Ciebie w ciągu maksymalnie 5 dni, a jeśli potrzebujesz naszych usług szybciej, to powiadom nas o tym – postaramy się odebrać zużyty olej w dogodnym dla Ciebie terminie.