Najlepszy olej do smażenia

Kucharze, pomoce kuchenne oraz wszystkie osoby pracujące w gastronomii powinny mieć nie tylko dobry smak i gust kulinarny pozwalający im serwować wyśmienite dania, ale też niezbędną wiedzę. Metoda przygotowywania posiłków oraz dobór odpowiednich składników wpływa bowiem nie tylko na ich smak, ale też na jakość. Weźmy chociażby takie oleje, czyli tłuszcze roślinne. Choć większość z nich jest zdrowa, naprawdę dużo zależy od sposobu zastosowania. Tak, jak nie każdy olej jest najlepszym olejem do smażenia i pieczenia, nie każdy jest w stanie podkreślić wykwintny smak potraw na zimno. Wobec tego, jaki olej do smażenia jest odpowiedni? Który spośród dostępnych jest zdrowym olejem do smażenia płytkiego? Po jaki olej do głębokiego smażenia sięgnąć?

Jaki olej do smażenia?

Z postów zamieszczonych dotychczas na naszym blogu znamy już podstawowe rodzaje tłuszczów roślinnych, a także wiemy, że mogą one być rafinowane bądź nierafinowane. Do dań na zimno warto wykorzystywać oleje tłoczone na zimno. Natomiast zdrowy olej do smażenia to olej rafinowany, który za sprawą rafinacji osiąga znacznie wyższy punkt dymienia. Co istotne, smażenie należy rozróżnić na tzw. płytkie i głębokie. Jaki olej do smażenia płytkiego, a jaki do głębokie wybrać? Który jest najlepszym olejem do smażenia płytkiego? Czym wyróżnia się olej do głębokiego smażenia?

Zdrowy olej do smażenia płytkiego

Jaki olej do smażenia płytkiego sprawdzi się najlepiej? Który spośród dostępnych na runku rzeczywiście jest zdrowym olejem do smażenia płytkiego? W tym przypadku należy sięgać po oleje rafinowane będące źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), ewentualnie po te, w których przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej słonecznikowy). Co istotne, najlepszy olej do smażenia to olej świeży. Oznacza to, że należy go wymieniać po każdym cyklu smażenia. W tym przypadku nie powinniśmy też podgrzewać tłuszczu do temperatury wyższej niż 170°C. Smażenie płytkie powinno też być krótkotrwałe. Poza tym, dobrą opcją jest użycie do smażenia płytkiego specjalnej mieszanki oleju rzepakowego i słonecznikowego. A jaki olej do smażenia głębokiego jest tym właściwym?

Olej do głębokiego smażenia

Wiemy już jaki olej do smażenia płytkiego jest odpowiedni. A co z olejem do głębokiego smażenia? Który z dostępnych na rynku wybrać, by móc długotrwale go podgrzewać do naprawdę wysokich temperatur? Otóż najlepszy olej do smażenia głębokiego to rafinowany olej rzepakowy, rafinowana oliwa z oliwek, a także olej palmowy, który co prawda jest źródłem stabilnych nasyconych kwasów tłuszczowych, za to doskonale radzi sobie w bardzo wysokich temperaturach.