Olej do frytkownicy

Frytkownica to jeden z podstawowych sprzętów znajdujących się na wyposażeniu właściwie każdej restauracji. I to niezależnie od rodzaju serwowanej kuchni – czy to tradycyjna polska, pachnąca pomidorami i bazylią włoska, czy też amerykańska z soczystymi stekami na czele, frytek prawie nigdy nie brakuje w menu. A skoro frytkownica, to i olej do frytkownicy. Nie bez znaczenia jednak, po który z dostępnych u dostawców olejów gastronomicznych sięgniemy. Jakie warunki musi spełniać tłuszcz do frytkownicy? Na jakie właściwości zwrócić uwagę? Jaki olej do frytkownicy jest najlepszy? Podpowiadamy!

Tłuszcz do frytkownicy

Zanim odpowiemy sobie na pytanie o to, jaki olej do frytkownicy jest tym najlepszym, po który spośród dostępnych na rynku warto sięgać do głębokiego smażenia, zastanówmy się, jakie kryteria powinien spełniać. Otóż, przez wzgląd na bardzo wysoką temperaturę smażenia, tłuszcz do frytkownicy musi wykazywać wysoką odporność właśnie na temperaturę. Dobrze, aby moment dymienia osiągał dopiero po przekroczeniu 210 stopni Celsjusza. Należy przy tym pamiętać, że nawet najlepszy olej do frytkownicy przestanie się nadawać, jeśli będziemy go zbyt często podgrzewać i studzić. Kolejnym warunkiem jest tzw. stabilność, czyli odporność na niekorzystne, zachodzące w trakcie smażenia przemiany (hydroliza, utlenianie i polimeryzacja). Kryterium stabilności spełniają oleje o dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wreszcie, dobry tłuszcz do frytkownicy to taki, którego możemy używać kilkakrotnie – oczywiście w granicach rozsądku.

Jaki olej do frytkownicy?

Wiemy już, jakie właściwości musi wykazywać odpowiedni tłuszcz do frytkownicy. A zatem, który spośród dostępnych wybrać? Jaki olej do frytkownicy rzeczywiście nadaje się do głębokiego smażenia? Zdecydowanie najpopularniejszą, oczywiście nie bez przyczyny fryturą, czyli tłuszczem przeznaczonym do frytkownicy jest stuprocentowy olej palmowy, którego temperatura dymienia wynosi 210 stopni Celsjusza. Co istotne olej ten umożliwia również wielokrotne, a także bezzapachowe smażenie. Jednakże, jeśli bardzo zależy nam na aspekcie zdrowotnym, warto przemyśleć smażenie potraw we frytkownicy na zdrowszym oleju rzepakowym bądź mieszance oleju rzepakowego i słonecznikowego lub rzepakowego i palmowego.