Smażenie na oleju słonecznikowym

Olej słonecznikowy pozyskuje się z nasion słonecznika. Tak, jak niemal wszystkie tłuszcze roślinne (m.in. olej rzepakowy, oliwa z oliwek) może być tłoczony na zimno lub rafinowany. Olej słonecznikowy lata temu zyskał sobie opinię uniwersalnego, znajdującego szerokie zastosowanie zarówno w kuchniach w polskich domach, jak i w szeroko pojętej gastronomii. Jednak czy tak jest rzeczywiście? Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia, jak i do dań na zimno? Co prawda, z poprzedniego artykułu zamieszczonego na naszym blogu można się dowiedzieć jakie są jego właściwości i możliwości zastosowania. Mimo wszystko zatrzymajmy się jeszcze na chwilę przy temacie smażenia na oleju słonecznikowym. Jaki wpływ ma to na nasze zdrowie? Czy można smażyć na oleju słonecznikowym i jeśli tak to jakie warunki muszą zostać spełnione?

Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?

Najwyższa pora raz na zawsze rozprawić się z kwestią smażenia na oleju słonecznikowym. Zagadnienie to z całą pewnością rodzi sporo pytań. Do dziś wiele osób, które przygotowują posiłki dla siebie i swoich najbliższych zastanawia się czy olej słonecznikowy rzeczywiście jest tak uniwersalny jak przed laty przyjęło się sądzić. Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia? Czy wysoka temperatura aby na pewno nie powoduje, że staje się on niebezpieczny dla naszego zdrowia? Co dzieje się z witaminami i mikroskładnikami zawartymi w tym tłuszczu roślinnym w procesie obróbki termicznej? Jak już wiemy, olej słonecznikowy to przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zarówno te z grupy omega-6 (55,9% zawartości), jak i omega-3 (0,5%). Niestety są one bardzo podatne na działanie wysokiej temperatury, pod wpływem której niezwykle szybko rozkładają się na niebezpieczne, w tym rakotwórcze związki. Punkt dymienia oleju słonecznikowego wynosi jedyne 100°C. Co to oznacza? Czy można smażyć na oleju słonecznikowym, czy nie?

Czy można smażyć na oleju słonecznikowym?

No dobrze… to jak to jest z tym smażeniem na oleju słonecznikowym? Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia czy lepiej sięgnąć po inny tłuszcz roślinny. Biorąc pod uwagę, że w przeważającej części składa się on z podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze wielonienasyconych kwasów tłuszczów, a punkt dymienia oscyluje w granicach 100°C, należy uznać, że smażenie na oleju słonecznikowym jest niezdrowe, a wręcz niebezpieczne. Wobec tego, odpowiedź na pytanie o to, czy można smażyć na oleju słonecznikowym brzmi: nie. Wyjątek stanowi sytuacja, w której sięgamy po mieszankę oleju słonecznikowego i rzepakowego, w której zawartość tego pierwszego nie przekracza 30%.