Jaki olej do smażenia?

Smażone potrawy mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Musimy jednak pamiętać, że bardzo dużo zależy od tego, jaki olej do smażenia wybierzemy. Nasz organizm potrzebuje tłuszczów, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie wytworzyć. Z tego właśnie względu, powinniśmy je wdrożyć do naszej diety. Musimy jednak uważać na to, aby po pierwsze – tłuszczów nie było za dużo, a po drugie – aby były one jak najlepszej jakości. Z tego względu, dobrze jest wiedzieć, jaki olej do smażenia wybrać, aby przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, ale też i zdrowe i aby dostarczały naszemu organizmowi wszystkich, niezbędnych składników.

Tłuszcze do smażenia – jak je wybierać?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie, jaki olej do smażenia jest najlepszy, warto sprawdzić, na co należy zwrócić uwagę przy jego wyborze. Istnieje szereg czynników, które definiują to, czy wybrany olej lub jakikolwiek inny tłuszcz, będzie odpowiedni do smażenia. Przede wszystkim, kiedy przystępujemy do wyboru tłuszczu, musimy zwrócić uwagę na to, jaką ma zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Im więcej w składzie oleju tych pierwszych, tym lepiej. Kolejnym czynnikiem, który sprawia, że dany olej nadaje się do smażenia, jest to, czy został poddany rafinacji. Oleje roślinne, które zostały poddane temu procesowi, osiągają znacznie wyższą temperaturę punktu dymienia niż te, które nie są rafinowane. Ostatnim czynnikiem, na który koniecznie musimy zwrócić uwagę przy wyborze oleju do smażenia, jest jego punkt dymienia. Przyjmuje się, że najlepszą i optymalną temperaturą punktu dymienia dla tłuszczów do smażenia jest 180 stopni Celsjusza. Sprawdź także artykuł o tym, które tłuszcze są zdrowsze – roślinne czy zwierzęce.

wybor-oleju-do-smazenia

Olej do smażenia – jaki najlepszy?

Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych jest zdecydowanie największa w oleju kokosowym. W 90% składa się on właśnie z tych składników. Charakteryzuje się on też bardzo wysokim punktem dymienia – rafinowany olej kokosowy ma punkt dymienia na poziomie 232 stopni Celsjusza. Według wszelkich badań dotyczących wpływu tłuszczów do smażenia na nasze zdrowie, olej kokosowy wypada najlepiej. Nie powoduje odkładania się w organizmie tzw. „złego cholesterolu” jak również jego skład jest w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia. Musimy jednak podkreślić, że olej kokosowy do smażenia powinien być rafinowany – nierafinowany olej kokosowy ma za niski punkt dymienia – 177 stopni Celsjusza.

Na drugim miejscu, jeśli chodzi o najlepsze tłuszcze do smażenia plasuje się rafinowana oliwa z oliwek. Należy jednak z całą mocą podkreślić, że nierafinowana oliwa z oliwek zawiera bardzo dużo substancji, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ale poddane obróbce termicznej, stają się toksyczne dla nas. Właśnie z tego względu, należy zwracać bardzo dużą uwagę na to, czy wybrana przez nas oliwa z oliwek jest rafinowana. Nierafinowaną oliwę, możemy wykorzystać np. jako bazę do sosu vinegret lub jako dodatek do innych potraw. Sprawdź, jakie zalety ma smażenie na oliwie z oliwek – dokładnie to omówiliśmy w tym artykule.

jaki-olej-wybrac-do-smazenia

Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia?

Jednym z najpopularniejszych tłuszczów do smażenia jest olej rzepakowy. Oczywiście tutaj także musimy wybierać rafinowany olej rzepakowy. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że olej rzepakowy nadaje się do smażenia, ale krótkotrwałego. Możemy na nim smażyć takie potrawy jak drób, warzywa czy naleśniki, jednak zdecydowanie nie powinniśmy wykorzystywać go do smażenia potraw, które wymagają długotrwałej obróbki termicznej. Dlaczego tak jest, skoro punkt dymienia oleju rzepakowego rafinowanego wynosi aż 204 stopnie Celsjusza? Chodzi oczywiście o zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych. Około 30% składu oleju rzepakowego stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które w nadmiernej ilości są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. W czasie obróbki termicznej, ulegają one degradacji co może powodować powstawanie m.in. wolnych rodników i „złego cholesterolu”.

Oleje, na których nie powinno się smażyć

Wiemy już, które oleje doskonale nadają się do smażenia i dlaczego. Pora jednak przyjrzeć się tym, których zdecydowanie nie powinniśmy wykorzystywać do obróbki termicznej potraw. Na pierwszym miejscu, exequo znajdują się olej z pestek winogron, olej sojowy oraz olej słonecznikowy. Choć punkt dymienia tych tłuszczów oscyluje w granicach 200 stopni Celsjusza, wcale nie oznacza to, że te oleje są zdrowe. Przede wszystkim, zdecydowana większość ich składu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.

Tłuszcze, których nie można używać do smażenia

Oprócz olejów, do smażenia wykorzystywane są także inne tłuszcze, jednakże i w tym przypadku, nie wszystkie z nich będą odpowiednie do smażenia. Zdecydowanie nie powinniśmy używać do smażenia margaryny. Głównym powodem jest tutaj oczywiście bardzo niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ale też i obecność, szkodliwych dla zdrowia, tłuszczów trans. Podobnie rzecz się ma, jeśli chodzi o smalec – on także zawiera bardzo duże ilości tłuszczów trans. Według badań, spożywanie tłuszczów trans, powoduje znaczne podniesienie się poziomu „złego cholesterolu”. Tłuszcze trans nie są też trawione przez nasz organizm w całości, a w konsekwencji, odkładają się one w postaci tkanki tłuszczowej.

Reasumując, wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia musi być dobrze przemyślany. Zdecydowanie powinniśmy wybierać go spośród różnego rodzaju olejów roślinnych oraz zwrócić bardzo dużą uwagę na to, jaką zawartość kwasów nasyconych oraz jednonienasyconych dany olej zawiera. Nie bez znaczenia są także inne składniki zawarte w olejach, jak chociażby cenne dla zdrowia kwasy omega 3. Jeśli będziemy kierować się powyżej opisanymi wskazówkami, z całą pewnością uda nam się wybrać odpowiedni i przede wszystkim dobry dla naszego zdrowia olej do smażenia.