Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Czy można smażyć na oliwie z oliwek? To pytanie od lat nurtuje wielu. Prawdą jest, że kwestia smażenia na oliwie z oliwek, choć omawiana wielokrotnie, po dziś dzień wzbudza sporo kontrowersji, ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jak to jest z tą oliwą? Czy, aby na pewno można ją podgrzewać do wysokich temperatur? A jeżeli tak, to na jakiej oliwie z oliwek można smażyć bez obaw o zdrowie swoje i swoich najbliższych? W końcu, jeśli już – jak smażyć na oliwie z oliwek?

Smażenie na oliwie z oliwek

Jak wiadomo najlepsze i najzdrowsze tłuszcze do smażenia to oleje: rzepakowy i słonecznikowy (smażenie płytkie) i palmowy (smażenie głębokie). Warunkiem jest to, aby były to oleje rafinowane. Odnośnie smażenia na oliwie z oliwek zdania są jednak mocno podzielone. Część osób uważa, że oliwa jak najbardziej nadaje się do obróbki termicznej, część przekonuje, że nie powinno się tego robić. Jak jest w rzeczywistości? Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Otóż… tak, można! Oliwa posiada bowiem odpowiedni skład kwasów tłuszczowych – w większości zawiera kwasy nasycone i jednonienasycone, które zdecydowanie lepiej znoszą wysoką temperaturę niż kwasy wielonienasycone (tych w oliwie jest niewiele, bo zaledwie ok. 10%). Nie bez znaczenia jednak jakiego produktu w tym celu użyjemy. Wobec tego, należy zadać pytanie o to, na jakiej oliwie z oliwek można smażyć.

Na jakiej oliwie z oliwek można smażyć?

Skoro znamy już odpowiedź na pytanie tytułowe: „Czy można smażyć na oliwie z oliwek?”, najwyższa pora przekonać się na jakiej oliwie z oliwek można smażyć. Okazuje się, że to, po którą z dostępnych na rynku oliw sięgniemy, jest nie bez znaczenia. Jeśli chodzi o smażenie płytkie zdecydowanie najzdrowszą opcją jest oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia). Taka oliwa jest równie stabilna, co oleje rafinowane. W dodatku nadaje potrawom wykwintny smak i aromat. Za to do smażenia głębokiego, lepszym wyborem będzie niższej jakości rafinowana oliwa z oliwek, która osiąga jeszcze wyższy punkt dymienia. Niezależnie od tego, na jakiej oliwie zamierzamy smażyć, musimy pamiętać, aby ściśle trzymać się kilku zasad. Jak smażyć na oliwie z oliwek?

Jak smażyć na oliwie z oliwek?

Smażenie na oliwie z oliwek wymaga przestrzegania kilku zasad. Jak smażyć na oliwie z oliwek, aby mieć pewność, że przygotowane w ten sposób potrawy nie są szkodliwe dla naszego zdrowia? Po pierwsze, porcję oliwy do smażenia należy wykorzystywać jednorazowo. Po drugie, nie należy smażyć zbyt długo. Po trzecie, nie wolno dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, a co za tym idzie do dymienia. Jeśli będziemy trzymać się wymienionych wytycznych, możemy być spokojni o to, że smażenie na oliwie z oliwek nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.