Smażenie na oliwie z oliwek powszechnie uchodzi jako zdrowe.
Oliwa z oliwek zawiera w sobie znacznie większą ilość zdrowych dla naszego organizmu substancji i dlatego jest ona używana np. jako baza do sosów vinegrete czy jako dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Czy jednak na pewno
smażenie na oliwie z oliwek jest zdrowe? Jak się okazuje - nie do końca. O ile w
oliwie z oliwek zawartość substancji, które wykazują znacznie niższą odporność na wysokie temperatury niż te zawarte w oleju wynosi zaledwie 10%, o tyle nie jesteśmy w stanie poddać jej recyklingowi. A to z kolei negatywnie wpływa na nasze środowisko.
Smażenie na oliwie z oliwek - zalety
Odpowiedź na pytanie:
Czy można smażyć na oliwie z oliwek, sprowadza się w dużej mierze do tego, jakiego rodzaju oliwy do tego celu użyjemy. W sklepach, najpopularniejszą a zarazem też najtańszą oliwę z oliwek kupimy za około 12 zł. Jest to jednak oliwa rafinowana. Tego rodzaju oliwa jest poddawana obróbce chemicznej i usuwane są z niej te składniki, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W efekcie, taka oliwa co prawda wykazuje podobną odporność na działanie wysokich temperatur jak olej, jednakże jest ona pozbawiona nie tylko wspomnianych wcześniej wartości odżywczych, ale też i smaku. Innymi słowy
oliwa z oliwek do smażenia, która nie jest oliwą extra virgin, zapobiegnie przypaleniu się potraw i będzie wykazywać dużą odporność na działanie wysokiej temperatury. Zdecydowanie jednak będzie ona miała negatywny wpływ na nasze zdrowie i - co więcej - nie będziemy w stanie poddać jej recyklingowi.
Czy oliwę z oliwek możemy ponownie wykorzystać do smażenia?
Smażenie na oliwie z oliwek - oczywiście pod warunkiem, że wykorzystamy do tego celu tę, która nie jest rafinowana - jest jak najbardziej możliwe. Musimy jednak liczyć się z tym, że nie będziemy mogli jej powtórnie wykorzystać. Zużytą
oliwę z oliwek należy zutylizować. W przypadku, kiedy ponownie smażymy coś na oliwie, zachodzi w niej proces utraty zawartości antyoksydantów. Znacząco obniża się także punkt zadymienia, a to z kolei oznacza, że odporność oliwy na działanie wysokich temperatur, ulega obniżeniu. Warto wspomnieć tutaj przeprowadzone w 2012 roku badania, które miały na celu wykazanie zależności pomiędzy występowaniem choroby wieńcowej a tym, czego używano do smażenia potraw. Badanie było przeprowadzone w Hiszpanii, a grupą jemu poddaną, była grupa 4000 osób, które żywiły się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej. Badanie wykazało, że rzeczywiście - smażenie potraw na wysokiej jakości oliwie z oliwek obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Należy jednak podkreślić, że badani wykorzystywali
oliwę do smażenia tylko raz, a następnie ją utylizowali.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek potrawy wymagające głębokiego tłuszczu?
Ciekawą kwestią, jeśli chodzi o
smażenie na oliwie z oliwek jest to, że teoretycznie może być ona wykorzystana do smażenia potraw w głębokim tłuszczu. Temperatura smażenia frytek wynosi około 190 stopni, zatem na
oliwie extra virgin, spokojnie możemy je usmażyć. Wracamy tutaj jednak ponownie do kwestii zużycia oliwy.
Oliwa z oliwek, która została wykorzystana do smażenia frytek, nie będzie się nadawała już do smażenia. Będziemy musieli ją zatem wyrzucić. Tym samym,
smażenie w głębokim tłuszczu na oliwie z oliwek jest nie tylko szkodliwe dla środowiska ale też bardzo nieekonomiczne. Dobrej jakości olej do smażenia, jest nie tylko tańszy niż oliwa, ale odpowiednio zabezpieczony, może zostać ponownie wykorzystany. Jeśli zatem ktoś zada nam pytanie, czy można smażyć na oliwie z oliwek frytki, to odpowiedź będzie brzmiała "tak", jednak należy podkreślić, że jest to bardzo nieekonomiczne.
Olej do smażenia - dlaczego warto?
Olej do smażenia, nie tylko ma znacznie wyższą odporność na działanie wysokich temperatur, ale też możemy go wykorzystać wielokrotnie. Wiele osób jednak nie wie o tym, że zużyty olej do smażenia można na wiele sposobów poddać recyklingowi i tym samym zrobić coś dobrego dla środowiska. W jaki sposób jednak zabezpieczyć olej, aby można było go ponownie wykorzystać? A jeśli nie chcemy wykorzystywać ponownie, to gdzie należy go oddać, aby został w odpowiedni sposób poddany recyklingowi?
Zanim jednak przejdziemy do tego, co zrobić ze zużytym olejem do smażenia, warto dowiedzieć się, jaki jest najlepszy olej do smażenia?
Olej do smażenia - jaki najlepszy?
Podobnie jak ważne jest to aby oliwa z oliwek była wybrana w odpowiedni sposób, tak samo ważne jest to, aby wybrać wysokiej jakości olej do smażenia. Musimy zwrócić uwagę na to, aby olej do smażenia był bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Takie właściwości wykazuje m.in olej rzepakowy i to on jest najczęściej wybierany do smażenia. Jeśli jednak chcemy użyć do smażenia np. oleju słonecznikowego, koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby był to olej rafinowany. Tego rodzaju oleje będą idealne do smażenia w płytkim tłuszczu jak i w głębokim. W naszym artykule
Jaki olej do smażenia znajdziecie więcej informacji o wyborze oleju.
Olej do smażenia - co zrobić, aby mógł być ponownie przez nas wykorzystany?
Na
oliwie z oliwek możemy smażyć - nawet te potrawy, które wymagają głębokiego tłuszczu. Musimy jednak mieć na względzie to, że po takim smażeniu, bardzo duże ilości oliwy z oliwek zostaną zutylizowane. Z olejem do smażenia jest zupełnie inaczej. Może on być bowiem ponownie wykorzystany - np. do produkcji mydła.
Olej do smażenia, kiedy już nieco ostygnie, należy przelać do szczelnego, szklanego pojemnika i zamknąć. Ważne jest to, aby pod żadnym pozorem nie wylewać oleju ani
oliwy z oliwek do toalety czy zlewu. Niska temperatura powoduje bowiem tężenie tłuszczów a w efekcie może to doprowadzić do zapchania odpływu.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie zużytego oleju do produkcji mydła - w Sieci znajdziecie mnóstwo informacji na ten temat. Nie jest to jednak jedyny sposób na to, aby zużyty olej nie szkodził naszemu środowisku.
Zużyty olej do smażenia - gdzie mogę go oddać?
Sposobów na recykling zużytego oleju jest znacznie więcej, niż wykonanie z niego mydła. Odpowiednio zabezpieczony olej, możemy umieścić w specjalnym pojemniku, który przeznaczony jest na odpady zmieszane - tzw. odpady resztkowe. Stamtąd, zostanie on zabrany i zutylizowany w odpowiedni sposób - taki, który nie zaszkodzi środowisku. Może się jednak zdarzyć tak, że na naszym osiedlu nie ma takiego pojemnika. Co wówczas należy zrobić?
Oliwy z oliwek nie jesteśmy w stanie oddać do odpowiedniego recyklingu, ale np. olej rzepakowy już tak. Jako Trafin Oil zajmujemy się ekologiczną utylizacją oleju do smażenia i to właśnie do nas powinieneś się zgłosić, aby oddać
zużyty olej spożywczy.
Oliwa z oliwek do smażenia - tak czy nie?
Jak już zostało wspomniane, na
oliwie z oliwek spokojnie możemy smażyć potrawy zarówno w głębokim tłuszczu jak i płytkim. Nie możemy jednak zapominać o tym, że jeśli zdecydujemy się na taki tłuszcz do smażenia, nie będziemy w stanie go później w ekologiczny sposób zutylizować ani ponownie wykorzystać. Nie można także pominąć kosztów zakupu wysokiej jakości
oliwy extra virgin. Oliwa extra virgin idealnie sprawdzi się jako baza do sosu vinegrete czy jako dodatek do innych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Nie będziemy jej wówczas wyrzucać, ale też użyjemy jej znacznie mniejszą ilość. Smażyć na oliwie nie powinniśmy - głównie ze względów ekonomicznych ale też i tych związanych z troską o nasze środowisko.
Jeżeli szukasz alternatyw dla oliwy z oliwek, sprawdź artykuł
Tłuszcze roślinne czy tłuszcze zwierzęce, gdzie omawiamy, które tłuszcze są najlepsze do smażenia.