Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?

Admin Účet | 28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - Fotka
Zdrowa i zbilansowana dieta, to podstawa, jeśli chcemy utrzymać prawidłową wagę. Bardzo często dietetycy odradzają smażenie potraw na tłuszczu i w zamian proponują smażenie bez tłuszczu. Czy jednak wszystkie potrawy da się usmażyć nie używając do tego tłuszczu? W jaki sposób prawidłowo smażyć bez tłuszczu - tak, aby potrawa nie była przypalona a jednocześnie, aby zachowała swoje wartości odżywcze? Na te i wiele innych pytań dotyczących smażenia bez tłuszczu, znajdziecie odpowiedzi w naszym artykule.

Smażenie bez tłuszczu - dobierz odpowiednią patelnię

Pierwszym i najważniejszym krokiem, jeśli chodzi o smażenie bez tłuszczu, jest dobór odpowiedniej do tego celu patelni. Potrawy, które przygotowujemy bez tłuszczu, muszą być smażone na patelni, która pokryta jest specjalną, zapobiegającą przywieraniu potraw powłoką. Takie patelnie określa się jako "non-stick". Smażenie na nich potraw jest w pełni bezpieczne i zdrowe. Jedyny tłuszcz, który poniekąd jest wykorzystywany do smażenia na nich to ten, który wytopi się z mięsa. Tłuszczu nie będzie dużo w znacznym stopniu odparuje. Tym samym, smażąc na patelni z powłoką nieprzywierającą, otrzymamy zdrową, pozbawioną nadmiaru tłuszczu potrawę. patelnia-do-smazenia-bez-tluszczu

Patelnia grillowa - świetny sposób na smażenie bez dodatku tłuszczu

Nie zawsze musimy decydować się na zakup patelni z powłoką nieprzywierającą, jeśli chcemy smażyć bez tłuszczu. Innym rozwiązaniem, jest wykorzystanie do tego celu patelni grillowej. W odróżnieniu od patelni do smażenia bez tłuszczu z powłoką nieprzywierającą, patelnia grillowa posiada bardzo charakterystyczne prążki. Dzięki nim, tłuszcz, który wytapia się z potrawy, spływa na patelnię i nie zostaje wchłonięty przez potrawę - tak, jak po części ma to miejsce w przypadku patelni z powłoką nieprzywierającą. Potrawy, które przygotowywane są na patelni grillowej są nie tylko soczyste i smaczne, ale wykazują też obniżoną zawartość tłuszczu. Z tego względu, dietetycy rekomendują spożywanie potraw grillowanych tym osobom, które chcą znacząco zredukować swoją wagę.

Grill elektryczny - prostota gotowania

Potrawy, które przygotowywane są na grillu elektrycznym, także możemy uznać za dietetyczne. Tłuszcz pozostaje na grillu, a dodatkowo do potraw nie przedostają się trujące związki, które zawiera dym powstający w przypadku smażenia na tradycyjnym grillu. Smażenie potraw na grillu elektrycznym jest nie tylko zdrowe, ale też wygodne. Możemy przygotować je zarówno w domu, jak i poza nim, bez ryzyka zadymienia pomieszczenia. To świetna alternatywa, jeśli chcemy zjeść potrawy grillowane np. w środku zimy.

Nie tylko smażenie bez tłuszczu

Dużo mówi się o sposobach smażenia bez tłuszczu, a przecież potrawy, które zawierają tłuszcz, przygotowujemy także w piekarniku. Jak jednak zredukować ilość tłuszczu w takich potrawach? Jest na to kilka sposobów. Pierwszym z nich, jest wykorzystanie rożna. W przypadku przygotowania kurczaka z rożna w piekarniku z funkcją grill, znacząco minimalizujemy zawartość tłuszczu w danej potrawie. Tłuszcz spływa do pojemnika umieszczonego poniżej rożna i tylko w części jest wykorzystywany do "podlewania" nim kurczaka czy jakiegokolwiek innego mięsa. Potrawy z rożna są nie tylko pyszne, ale też i zdrowe - 100g kurczaka z rożna, pozbawionego skóry, ma tylko 100kcal! Z tego też względu potrawy przygotowywane na rożnie także są zalecane osobom zmagającym się z nadwagą. smazenie-bez-tluszczu-czy-jest-zdrowe

Smażenie bez tłuszczu - prawda i mity

Na sam koniec, należy podkreślić, że jest zasadnicza różnica pomiędzy smażeniem bez tłuszczu a prażeniem. Każde mięso, które smażymy na patelni, będzie smażone z tłuszczem - choćby i tym, który się z niego wytopi. Mięsa prażone są niejadalne - prażymy słonecznik, orzechy czy sezam. Właśnie dlatego smażenie bez tłuszczu w rzeczywistości oznacza smażenie z niewielką jego ilością. Nie musimy pokrywać patelni olejem czy oliwą, aby potrawa była smażona z tłuszczem. Zarówno w przypadku mięs grillowanych czy smażenia bez tłuszczu na patelni z powłoką nieprzywierającą, tłuszcz będzie się wytapiał a tym samym sprawiał, że potrawa będzie smaczna i zdrowa. Można przygotować potrawy smażone o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie możemy powiedzieć, że w tych potrawach nie ma ani grama tłuszczu. Tłuszcze są potrzebne naszemu organizmowi, tak samo jak białko, węglowodany czy witaminy - więcej o tym możesz przeczytać w artykule - Tłuszcze roślinne czy zwierzęce. Zbilansowana i zdrowa dieta polega przede wszystkim na tym, by do takiego smażenia wybrać odpowiednią patelnię. Ważne jest także to, aby nadmiar tłuszczu pozostał na patelni i abyśmy go nie spożywali. Wówczas możemy mieć pewność, że nasze danie dostarczy nam wszystkich, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wartości odżywczych.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy