Smażenie bez tłuszczu

Smażenie bez tłuszczu to temat, który od lat budzi sporo kontrowersji. Smażenie mięsa bez tłuszczu, a także ryb i warzyw to metoda obróbki termicznej pokarmów, która z założenia miała być nowoczesna, zdrowa, pozwalająca ograniczyć ilości dostarczanych z diety tłuszczów powodujących wzrost masy ciała. W okresie, gdy coraz większą uwagę zaczęto zwracać na szkodliwość wysoko przetworzonych produktów i jedzenia typu fast food, a co za tym idzie konieczność zdrowego odżywiani się, na rynku pojawiły się tzw. patelnie do smażenia bez tłuszczu. Jednak jak to jest naprawdę ze smażeniem bez tłuszczu? Czy rzeczywiście jest tak dobre dla naszego zdrowia? Czy w ogóle smażenie mięsa bez tłuszczu i innych jest możliwe? Co wiemy dziś o patelniach do smażenia bez oleju?

Smażenie mięsa bez tłuszczu

Smażenie bez tłuszczu tak naprawdę nie jest możliwe, a już na pewno wcale nie zdrowsze niż z użyciem tłuszczu. Patelnie do smażenia bez tłuszczu to niestety tylko kolejny chwyt marketingowy. Z definicji smażenia jasno wynika, że wymaga one choćby odrobiny tłuszczu. Smażenie mięsa bez tłuszczu, a także ryb i warzyw po prostu nie ma sensu. Po pierwsze, taka potrawa byłaby niesmaczna, po drugie trudno byłoby ją zedrzeć z powierzchni patelni, gdyż tak mocno by do niej przywarła – nawet jeśli wykorzystalibyśmy w tym celu najlepszą, najdroższą patelnie do smażenia bez oleju. Co więcej, smażenie bez tłuszczu (mamy tu na myśli bez grama tłuszczu) wymienionych produktów sprawia, że są one niezdrowe, ciężkostrawne, wysokokaloryczne, ponieważ w trakcie zachodzą w nich reakcji chemiczne, które absolutnie nie są pożądane dla naszego zdrowia. Wobec tego, jak to jest z tymi patelniami do smażenia bez tłuszczu?

Patelnia do smażenia bez oleju

Wszystkie reklamowane na rynku patelnie do smażenia bez tłuszczu to tak naprawdę patelnie do smażenia na minimalnej ilości tłuszczu. Posiadają one specjalną, wysokiej jakości, nieprzywierającą powłokę typu non-stick. Poza tym, godną uwagi patelnią do smażenia bez oleju, czyli na jego niewielkiej ilości są patelnie grillowe z charakterystycznym, prążkowanym dnem, dzięki któremu tłuszcz swobodnie wypływa z potraw zamiast w nie wsiąkać. Wobec tego, czy smażenie bez tłuszczu w ogóle może być zdrowe, a jeśli tak, jakie warunku muszą być spełnione?

Kiedy smażenie bez tłuszczu jest bezpieczne?

Smażenie mięs bez tłuszczu ryb i warzyw jest nie tylko niewskazane, ale wręcz niezdrowe, a już na pewno nie ma nic wspólnego byciem dietetycznym. Warto wiedzieć, że smażenie bez tłuszczu to po prostu prażenie. A prażyć możemy takie produkty, jak: ziarna kawy i zbóż, pestki (np. słonecznika, dyni), zioła, przyprawy i cukier. Poza tym, lepiej kupić dobrej jakości olej rzepakowy, słonecznikowy bądź oliwę z oliwek. A jeśli chcemy się odchudzić i jeść naprawdę lekkostrawnie zamiast smażyć, gotujmy i pieczmy w piekarniku w rękawie.