Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć

Michał Lembicz | 27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - Fotka

Smażenie potraw wymaga nie tylko tego, aby wykonywać tę czynność w odpowiedni sposób, ale też i tego, aby używać do smażenia odpowiedniej jakości tłuszczów. Wybór najlepszego oleju do smażenia wcale nie jest taki prosty. Oczywiście wiadomo, że najzdrowsze do smażenia - zarówno na głębokim tłuszczu jak i na płytkim, są oleje roślinne. Zawierają one bardzo duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych oraz kwasy omega 3 i omega 6.

 

Olej tłoczony na zimno - co to znaczy?

 

Zanim odpowiemy sobie na pytanie dotyczące tego, dlaczego to właśnie oleje tłoczone na zimno są najzdrowsze, trzeba wyjaśnić, czym jest tłoczenie oleju na zimno. Pierwszą i najważniejszą cechą olejów tłoczonych na zimno, jest to, że zawierają one bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym - najzdrowszych dla naszego organizmu - kwasów jednonienasyconych. Kluczową rolę w procesie powstawania takich olejów, odgrywa temperatura.

 

Tłoczenie oleju na zimno odbywa się w temperaturze nie wyższej, niż 40-50 stopni Celsjusza. Dla porównania, oleje, które są powszechnie dostępne na półkach sklepowych, są wytwarzane przy temperaturze do 160 stopni Celsjusza a dodatkowo rafinowane. Temperatura rafinowania oleju wynosi nawet do 300 stopni Celsjusza. Jak zatem nietrudno się domyślić, w takich warunkach, olej pozbawiany jest wielu, bardzo cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Znacząco też zmienia się jego smak. W efekcie, otrzymujemy produkt tani i łatwo dostępny - olej, którego cena nie przekracza kilku złotych, neutralny w smaku i niekoniecznie najzdrowszy.

Sprawdź, jaki olej do smażenia będzie dla Ciebie najlepszy

 

Olej tłoczony na zimno - jakie ma właściwości?

 

Tłoczenie oleju na zimno sprawia, że zachowuje on nie tylko smak, ale też i swoje prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim, jest bogaty w kwasy omega 3 i omega 6. Dodatkowo, oleje tłoczone na zimno, posiadają bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym przede wszystkim kwasów jednonienasyconych. Dzięki temu, w procesie obróbki termicznej nie ulegają oddzieleniu poszczególne cząstki oleju, a co za tym idzie, nie są wytwarzane szkodliwe dla naszego zdrowia substancje, w tym przede wszystkim wolne rodniki. Oleje tłoczone na zimno, posiadają także znacznie niższą zawartość substancji, które powodują powstawanie tzw. złego cholesterolu. Najlepszy pod tym względem jest olej lniany tłoczony na zimno oraz olej z czarnuszki. Tłoczenie oleju na zimno z roślin oleistych jest jednak procesem, który zdecydowanie wpływa na ich cenę. Warto jednak je kupić - wszak nasze zdrowie jest najważniejsze.

olej-tloczony-na-zimno

Zastosowanie olejów tłoczonych na zimno

Oleje tłoczone na zimno nie są wykorzystywane  do smażenia, ale doskonale sprawdzają się jako dodatki do różnego rodzaju dań. Najczęściej są one składnikami różnego rodzaju sosów do sałatek. Bardzo często też skrapiamy nimi potrawy, aby nadać im odpowiedni smak. Dostarczamy także naszemu organizmowi zawartych w roślinach oleistych kwasów omega 3 i omega 6. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, a spożywane wraz z różnego rodzaju potrawami, znacząco wpływają na nasze zdrowie. Według lekarzy kardiologów, dzienne spożycie kwasów omega 3 i omega 6, powinno zawierać się w proporcjach 4:1. Oleje tłoczone na zimno wykazują też bardzo wysoki punkt dymienia. Co za tym idzie, są one odpowiednie do smażenia potraw, bez straty swoich cennych właściwości. Innymi słowy, można śmiało powiedzieć, że zastosowanie oleju tłoczonego na zimno jest bardzo zróżnicowane.

 

Oleje tłoczone na zimno - o czym pamiętać przy zakupie?

 

Zakup dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno, wcale nie jest taki prosty. Musimy być przy tym bardzo uważni. Najlepiej wybierać te oleje, które pochodzą od renomowanych firm. Warto przeczytać także informacje, które są zawarte na etykiecie oleju. Znajdziemy tam m.in dane dotyczące tego, jaka metoda tłoczenia została wykorzystana do produkcji oleju, z jakich roślin on pochodzi oraz jak przedstawiają się ilości kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy jednak, że tłoczenie na zimno, to nie jest to samo, co pierwsze tłoczenie czy też filtrowanie na zimno. Na niektórych olejach takie informacje się znajdują i wielu klientów uznaje je za tożsame z tłoczeniem na zimno.

 

Olej tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia, ale świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatek czy sosów. Posiada bardzo charakterystyczny, wyrazisty zapach oraz smak. To zdrowy dodatek do różnego rodzaju dań, który na stałe powinien zagościć w naszej kuchni. Sprawdź także nasz artykuł omawiający oleje rafinowane gdzie dowiesz się więcej!

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy