Olej tłoczony na zimno – wszystko co musisz o nim wiedzieć

Smażenie potraw wymaga nie tylko tego, aby wykonywać tę czynność w odpowiedni sposób, ale też i tego, aby używać do smażenia odpowiedniej jakości tłuszczów. Wybór najlepszego oleju do smażenia wcale nie jest taki prosty. Oczywiście wiadomo, że najzdrowsze do smażenia – zarówno na głębokim tłuszczu jak i na płytkim, są oleje roślinne. Zawierają one bardzo duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych oraz kwasy omega 3 i omega 6. Wiele mówi się o tym, że zdecydowanie najzdrowsze do smażenia są oleje tłoczone na zimno. Czy jednak się one charakteryzują? Jakie posiadają właściwości? Sprawdźmy!

Olej tłoczony na zimno – co to znaczy?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie dotyczące tego, dlaczego to właśnie oleje tłoczone na zimno są najzdrowsze, trzeba wyjaśnić, czym jest tłoczenie oleju na zimno. Pierwszą i najważniejszą cechą olejów tłoczonych na zimno, jest to, że zawierają one bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym – najzdrowszych dla naszego organizmu – kwasów jednonienasyconych. Kluczową rolę w procesie powstawania takich olejów, odgrywa temperatura. Tłoczenie oleju na zimno odbywa się w temperaturze nie wyższej, niż 40-50 stopni Celsjusza. Dla porównania, oleje, które są powszechnie dostępne na półkach sklepowych, są wytwarzane przy temperaturze do 160 stopni Celsjusza a dodatkowo rafinowane. Temperatura rafinowania oleju wynosi nawet do 300 stopni Celsjusza. Jak zatem nietrudno się domyślić, w takich warunkach, olej pozbawiany jest wielu, bardzo cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Znacząco też zmienia się jego smak. W efekcie, otrzymujemy produkt tani i łatwo dostępny – olej, którego cena nie przekracza kilku złotych, neutralny w smaku i niekoniecznie najzdrowszy.

Sprawdź, jaki olej do smażenia będzie dla Ciebie najlepszy

Olej tłoczony na zimno – jakie ma właściwości?

Tłoczenie oleju na zimno sprawia, że zachowuje on nie tylko smak, ale też i swoje prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim, jest bogaty w kwasy omega 3 i omega 6. Dodatkowo, oleje tłoczone na zimno, posiadają bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym przede wszystkim kwasów jednonienasyconych. Dzięki temu, w procesie obróbki termicznej nie ulegają oddzieleniu poszczególne cząstki oleju, a co za tym idzie, nie są wytwarzane szkodliwe dla naszego zdrowia substancje, w tym przede wszystkim wolne rodniki. Oleje tłoczone na zimno, posiadają także znacznie niższą zawartość substancji, które powodują powstawanie tzw. złego cholesterolu. Najlepszy pod tym względem jest olej lniany tłoczony na zimno oraz olej z czarnuszki. Tłoczenie oleju na zimno z roślin oleistych jest jednak procesem, który zdecydowanie wpływa na ich cenę. Warto jednak je kupić – wszak nasze zdrowie jest najważniejsze.

olej-tloczony-na-zimno

Zastosowanie olejów tłoczonych na zimno

Oleje tłoczone na zimno wykorzystywane są nie tylko do smażenia, ale też doskonale sprawdzają się jako dodatki do różnego rodzaju dań. Najczęściej są one składnikami różnego rodzaju sosów do sałatek. Bardzo często też skrapiamy nimi potrawy, aby nadać im odpowiedni smak. Dostarczamy także naszemu organizmowi zawartych w roślinach oleistych kwasów omega 3 i omega 6. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, a spożywane wraz z różnego rodzaju potrawami, znacząco wpływają na nasze zdrowie. Według lekarzy kardiologów, dzienne spożycie kwasów omega 3 i omega 6, powinno zawierać się w proporcjach 4:1. Oleje tłoczone na zimno wykazują też bardzo wysoki punkt dymienia. Co za tym idzie, są one odpowiednie do smażenia potraw, bez straty swoich cennych właściwości. Innymi słowy, można śmiało powiedzieć, że zastosowanie oleju tłoczonego na zimno jest bardzo zróżnicowane.

Oleje tłoczone na zimno – o czym pamiętać przy zakupie?

Zakup dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno, wcale nie jest taki prosty. Musimy być przy tym bardzo uważni. Najlepiej wybierać te oleje, które pochodzą od renomowanych firm. Warto przeczytać także informacje, które są zawarte na etykiecie oleju. Znajdziemy tam m.in dane dotyczące tego, jaka metoda tłoczenia została wykorzystana do produkcji oleju, z jakich roślin on pochodzi oraz jak przedstawiają się ilości kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy jednak, że tłoczenie na zimno, to nie jest to samo, co pierwsze tłoczenie czy też filtrowanie na zimno. Na niektórych olejach takie informacje się znajdują i wielu klientów uznaje je za tożsame z tłoczeniem na zimno.

Olej tłoczony na zimno nadaje się do smażenia, jak również jako dodatek do sałatek czy sosów. Posiada bardzo charakterystyczny, wyrazisty zapach oraz smak. To zdrowy dodatek do różnego rodzaju dań, który na stałe powinien zagościć w naszej kuchni. Sprawdź także nasz artykuł omawiający oleje rafinowane gdzie dowiesz się więcej!