Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?

Admin Účet | 9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - Fotka

Smażenie potraw wymaga przede wszystkim tego, aby wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu, który do tego celu wykorzystamy. Sęk w tym, że nie zawsze wiemy, jaki jego rodzaj będzie nie tylko najlepszy do smażenia, ale też i najzdrowszy. Wyróżniamy dwa, podstawowe rodzaje tłuszczów do smażenia: tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce. Czym jednak, poza pochodzeniem, się od siebie one różnią? Jakie posiadają właściwości? Sprawdźmy!

Tłuszcze roślinne - co trzeba o ich wiedzieć?

Pierwszym rodzajem tłuszczów, które wykorzystywane są do smażenia, są tłuszcze roślinne. Po tym pojęciem kryją się przede wszystkim oleje roślinne i oliwy. Różnią się one przede wszystkim zawartością kwasów tłuszczowych: zarówno tych nasyconych jak i nienasyconych. Musimy jednak pamiętać, że jeśli chcemy wybrać najlepszy olej do smażenia, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na to, jak prezentuje się jego skład, ale też wziąć pod uwagę punkt zadymienia.

Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych definiuje to, jak duże jest ryzyko utlenienia oraz polimeryzacji. Takie zjawisko jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje powstawanie m.in wolnych rodników, a te z kolei odpowiadają przede wszystkim za uszkodzenia błon komórkowych, DNA i białek.

Z tego względu, kiedy wybieramy najlepszy olej do smażenia, powinniśmy zwracać uwagę na to, aby miał on w sobie jak najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Z kolei jeśli chodzi o punkt dymienia, najlepiej jeśli wynosi on około 200 stopni Celsjusza. Taką temperaturę punktu dymienia jeśli chodzi o tłuszcze roślinne osiągają m.in oleje roślinne, w tym najwyższy punkt dymienia wykazuje olej kokosowy rafinowany.

Sprawdź także: Dowiedz się więcej, czym są tłuszcze trans i jaki mają wpływ na zdrowie

Tłuszcze roślinne - jakie najlepsze do smażenia?

Najlepsze tłuszcze roślinne do smażenia to przede wszystkim olej rzepakowy, olej kokosowy rafinowany oraz oliwa z oliwek rafinowana. W przypadku oliwy z oliwek rafinowanej mamy do czynienia z najniższą temperaturą punktu dymienia - wynosi on 191 stopni Celsjusza. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie te tłuszcze roślinne są całkowicie bezpieczne i zdrowe dla naszego organizmu i spokojnie mogą być wykorzystywane do smażenia potraw - zarówno w głębokim tłuszczu jak i w płytkim. Dowiedz się więcej, czym są oleje rafinowane.

Nie możemy jednak zapominać, że olej rzepakowy czy oliwa z oliwek także mogą różnić się między sobą - przede wszystkim zawartością kwasów omega 3 oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje do smażenia, w których nasycone kwasy tłuszczowe występują w dużej ilości, z naciskiem na jednonienasycone kwasy tłuszczowe, są zdecydowanie najzdrowsze.

Wówczas ryzyko pękania wiązań pomiędzy kwasami jest znacznie mniejsze a co za tym idzie - uwalnia się mniej substancji szkodliwych dla naszego zdrowia.

Tłuszcze zwierzęce do smażenia - jakie wybrać?

Drugim rodzajem tłuszczów, które wykorzystujemy do smażenia, są tłuszcze zwierzęce. One także wykazują bardzo dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega 3, jednak to wcale nie znaczy, że są zdrowsze do smażenia. Wyróżniamy kilka, podstawowych rodzajów tłuszczów zwierzęcych, które przeznaczone są do smażenia a są to m.in: smalec, frytura i masło, z czego najbardziej szkodliwa dla naszego zdrowia jest frytura.

Zawiera ona zdecydowanie najmniej kwasów omega 3 a nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią podstawę jej budowy chemicznej. Tym samym, w czasie smażenia na fryturze uwalnia się bardzo dużo wolnych rodników i innych, szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych. Smażenie na fryturze powoduje także powstawanie w naszym organizmie bardzo dużych ilości tzw. złego cholesterolu.

Tłuszcze zwierzęce z reguły nie są najzdrowsze do smażenia, jednak jeśli koniecznie chcemy je do tego celu wykorzystać, najlepiej wybierać masło lub smalec. Te rodzaje tłuszczów roślinnych nie

tylko zawierają bardzo dużą ilość tłuszczów nasyconych, ale też odznaczają się wysoką temperaturą punktu dymienia - w przypadku masła klarowanego wynosi on około 205 stopni, natomiast punkt dymienia smalcu wynosi 218 stopni Celsjusza.

tluszcze-roslinne-i-tluszcze-zwierzece

Tłuszcze zwierzęce - najlepsze do pieczenia

O ile wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych do smażenia nie jest najlepszym pomysłem, o tyle w przypadku produkcji wyrobów cukierniczych są one niezastąpione. Pączki, ciasta czy inne słodkości - praktycznie do każdego z tych produktów dodajemy masło lub smalec. Proces obróbki termicznej tych wypieków wymaga niejednokrotnie wyższej temperatury niż ma to miejsce w przypadku smażenia. Masło lub smalec w dużej mierze odpowiadają także za "wilgotność" wypieków.

Oczywiście zdarza się, że zamiast masła lub smalcu do wypieków dodawany jest np. olej rzepakowy lub oliwa. Wówczas takie wypieki nie tylko inaczej smakują, ale też znacząco zmienia się ich kaloryczność. Zamianę smalcu lub masła na oliwę lub olej, stosuje się przede wszystkim w ciastach, które mają wykazywać znacznie mniejszą kaloryczność, niż ich tradycyjne odpowiedniki.

Smażenie - najzdrowsze na tłuszczach pochodzenia roślinne

Najzdrowsze dla naszego organizmu jest smażenie na olejach roślinnych - zarówno jeśli chodzi o smażenie głębokie jak i płytkie. Wybierać do tego celu należy jednak takie oleje, które są tłoczone na zimno a co za tym idzie, ich spożywanie powoduje wytwarzanie znacznie mniejszych ilości złego cholesterolu. Kiedy wykorzystujemy do smażenia olej roślinny - rzepakowy lub słonecznikowy, dbamy o to, aby dostarczyć naszemu organizmowi zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym także kwasy omega 3 i omega 6. Zobacz także artykuł o tym, jaki olej do smażenia będzie najlepszy.

Oleje roślinne są także uboższe w nienasycone kwasy tłuszczowe, a tym samym - zdrowsze. Nie możemy jednak popadać ze skrajności w skrajność. Nie zapominajmy, że potrawy smażone - niezależnie na jakim oleju - powinniśmy spożywać w ograniczonej ilości. Nadmiar jakichkolwiek substancji odżywczych, w tym także tłuszczów, jest dla naszego organizmu szkodliwy.

Nasza dieta powinna być zatem odpowiednio zbilansowana - powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość kwasów omega 3 i omega 6, nasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie możemy zapominać także o witaminach i innych składnikach odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy