Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?

Admin Účet | 20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - Fotka

Na temat olejów rafinowanych krąży po Sieci dużo opinii. Nie wszystkie z nich są prawdziwe. Oleje rafinowane, jeśli są wykorzystywane zgodnie z ich przeznaczeniem, są bardzo cennym źródłem tłuszczów i kwasów omega 3. Jakie jednak należy wybrać oleje rafinowane? Które z nich będą najlepsze do smażenia? Na te i wiele innych pytań na temat wykorzystania olejów rafinowanych do obróbki termicznej potraw znajdziecie odpowiedzi w naszym poniższym artykule.

Olej rafinowany - czyli jaki?

Zanim dokładnie omówimy to, jakie zastosowanie w kuchni może mieć olej rafinowany, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, które brzmi: Co to znaczy, że olej jest rafinowany? Rafinacja to nic innego, jak oczyszczenie tłoczonego oleju. W wyniku tego procesu, z oleju usuwane są co prawda sterole oraz inne związki, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Nie oznacza to jednak, że oleje rafinowane są niezdrowe. W wyniku procesu rafinacji, który przeprowadzany jest w bardzo wysokich temperaturach, powstaje olej uniwersalny. Charakteryzuje się on przede wszystkim tym, że może być bardzo długo przechowywany. Olej rafinowany, szczególnie rzepakowy, ma także bardzo wysoki punkt dymienia. Dzięki temu, może być on wykorzystywany nie tylko do obróbki termicznej w płytkim tłuszczu, ale też i w głębokim. Bardzo ważną informacją, jeśli chodzi o olej rafinowany jest także to, że w czasie smażenia, nie powstają szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze. Należy także podkreślić, że olej rafinowany nie traci swoich wartości odżywczych nawet pod wpływem działania bardzo wysokich temperatur.

Oleje rafinowane i ich wartości odżywcze

Olej rafinowany, poza tym, że idealnie nadaje się do smażenia i może być długo przechowywany, posiada także szereg prozdrowotnych właściwości. To, co należy podkreślić w pierwszej kolejności, kiedy mówimy o olejach rafinowanych, to przede wszystkim to, że zawierają one bardzo duże ilości kwasów omega 3 i omega 6. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie takich kwasów wytworzyć, dlatego właśnie spożywanie tłuszczów - w tym przede wszystkim olejów roślinnych - jest wskazane w każdej diecie. Kardiolodzy zalecają spożycie tych kwasów w proporcjach 4:1, gdzie 4 oznacza kwasy omega 3, a 1 - kwasy omega 6. Oleje rafinowane wykazują też bardzo wysoką zawartość NNKT oraz różnego rodzaju witamin, w tym przede wszystkim witaminy E oraz B6. Spożywanie w odpowiednich ilościach olejów rafinowanych, nie tylko opóźnia procesy starzenia się skóry, ale też znacząco zapobiega powstawaniu takich chorób jak miażdżyca czy wzrostowi poziomu "złego cholesterolu" we krwi.

oleje-rafinowane

Oleje rafinowane - które z nich są najzdrowsze?

Nie każdy olej rafinowany, który znajdziemy na półce sklepowej, będzie charakteryzował się dobrą jakością. Kiedy przystępujemy do wyboru najlepszych olejów rafinowanych, musimy zwrócić przede wszystkim uwagę na to, czy są one tłoczone na zimno. Kolejną rzeczą, której nie można pominąć przy wyborze najlepszego dla nas oleju rafinowanego, jest zawartość witamin E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto sprawdzić także to, jaki jest punkt dymienia danego oleju. Zdecydowanie najzdrowszy jest jednak olej rafinowany ryżowy. Tego oleju używa aż 1/3 ludności na świecie. Nie ma się jednak czemu dziwić. Rafinowany olej ryżowy to nieocenione źródło witaminy E oraz witaminy B. Dzięki temu, nie tylko znacząco opóźnia on procesy starzenia się skóry, ale dzięki witaminie B, znacząco poprawia proces spalania tkanki tłuszczowej. Wisienką na przysłowiowym torcie, jeśli chodzi o olej ryżowy, jest bez wątpienia jego oryginalny smak, którego nie sposób pomylić z żadnym innym.

Oleje rafinowane do smażenia - tak czy nie?

Olej rafinowany idealnie nadaje się do smażenia, a dzieje się tak za sprawą kilku czynników. Przede wszystkim, średnia temperatura punktu dymienia oleju rafinowanego (np. rzepakowego), wynosi około 209 stopni Celsjusza. Oznacza to, że na wysokiej jakości oleju rafinowanym możemy bez przeszkód smażyć potrawy zarówno w głębokim jak i płytkim tłuszczu. Dzięki temu, że punkt dymienia ma odpowiednią temperaturę, w czasie smażenia na oleju rafinowanym nie dochodzi do wytwarzania się szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak np. wolne rodniki. Ponad to, oleje rafinowane, nawet podczas obróbki termicznej w bardzo wysokich temperaturach, nie tracą swoich wartości odżywczych. Tym samym, zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz jednonienasyconych jest odpowiednia dla zachowania zdrowia. Oleje rafinowane na zimno, kiedy są wykorzystywane do smażenia nie tracą także drogocennych witamin. Innymi słowy, dobrej jakości olej rafinowany, powinien znaleźć swoje miejsce w każdej kuchni. Sprawdź także więcej informacji o tym, jaki olej do smażenia będzie najlepszy - przeczytaj artykuł. Jeżeli z kolei szukasz alternatyw dla olejów rafinowanych, sprawdź, czy można smażyć na oliwie z oliwek lub dowiedz się więcej, jak wygląda smażenie bez tłuszczu.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy